Szélsőséges romákkal riogatott a magyar miniszter

Trócsányi László egy brüsszeli konferencián állítólag arról beszélt, hogy romák mehetnek Szíriába harcolni a dzsihadisták oldalán. Az Igazságügyi Minisztérium cáfol.
Fennáll a kockázata annak, hogy romák mennek Szíriába harcolni dzsihadista szervezetek oldalán – az EUObserver cikke szerint legalábbis ezt a meglepő kijelentést tette Trócsányi László magyar igazságügyi miniszter egy hétfői brüsszeli konferencián.

Trócsányi – írja a portál – egy találkozón állt elő a felvetéssel, amelyet a radikalizálódásra adandó büntetőjogi válaszról tartott 18 EU-tagország igazságügyi minisztere, és a feltevést azzal indokolta, hogy a 12 millió európai roma célpontja lehet ilyen radikalizálási törekvéseknek. Az EUObserver a kijelentés kapcsán azt firtatja, hogy egy Európában jellemzően keresztény vallású etnikum képviselői – a magyar romák többsége katolikus – miért vetnék bele magukat egy közel-keleti muzulmán ország polgárháborújába, de erre a portál által megszólaltatott szóvivő sem tért ki, csak megismételte, amit Trócsányi mondott, vagyis hogy ami a romákat illeti, olyan emberekről van szó, akik sokat nélkülöznek, és „általában" inkább ki vannak téve radikális eszméknek. A miniszter egy hipotézissel állt elő, amelyet még vizsgálni, a romák nehéz helyzetére pedig figyelni kell – fűzte hozzá a magyar politikus, akinek a nevét a portál nem említi.

Trócsányi László
Trócsányi László
Teknős Miklós / Népszabadság

Az Igazságügyi Minisztérium az Index kérdésére úgy válaszolt, hogy a konferencián félreértették, amit Trócsányi mondott, a miniszter nem beszélt Szíriában harcoló romákról. Annak a beszédrészletnek a tanúsága szerint, amelyet az indexnek sikerült megszereznie, ez valóban így van: „A radikalizmus más csoportokat is érinthet. Európában egy 10-12 milliós roma lakosság él. ... Le vannak szakadva. Az ő társadalmi fölzárkóztatásuk rendkívül fontos, hisz ők is áldozatai lehetnek a radikalizációnak” – fogalmazott a tárcavezető.

Az EUObserver egyébként emlékeztet, hogy a romákat Magyarországon gyakorta éri atrocitás és munkahelyi diszkrimináció is, és bár a 2011-es magyar elnökség alatt fogadták el az EU romastratégiáját, az emberi jogi szervezetek szerint a szólamokon túl a magyar kormány azóta sem tesz semmit a romák integrációjáért.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.