Szélsőjobbos portál áll a diplomáciai botrány hátterében

Diplomáciai botrányt kavart egy internetes oldal cikke. A Hídfő.net keddi írása alapján az uniós fegyverexport szabályainak megsértésével vádolja Magyarországot Oroszország.

A portál azt állította, hogy a magyar honvédség közvetett módon T-72-es harckocsikat szállít Ukrajnának. A magyar külügy cáfolta a vádakat. Az Index szerint a honlapot a Nemzeti Arcvonal nevű neonáci szervezet készíti. Az ATV videója itt látható.

A hétvégén kiderült, hogy Kalocsáról Debrecenen át Nyírtelekre szállították a tankokat, amelyekről az orosz külügyminisztérium azt feltételezte, hogy Ukrajnába kerülnek.

Egy fotóval kezdődött az egész. Az Index egyik olvasója lekapta a vasúti szerelvényekre rakott harckocsikat, a lap szerint valószínűleg pont ezekre gondolt a magyar honvédség, amikor péntek délután azt írta, a hétvégén használatra már nem alkalmas T-72-es harckocsikat, és egyéb hadieszközöket szállítanak a nyírteleki hadianyagraktárba. Közzétették a szerelvény útvonalát is: Kalocsa-Kiskőrös-Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Nyírtelek.

Péntek este az orosz külügyminisztérium közleményt adott ki, azt állítva, hogy fegyvereket szállítunk Ukrajnának egy közvetítőn keresztül. Ezt a tárca egy szélsőjobboldali, feltűnően oroszpárti magyar portálon megjelent hírre hivatkozva írta, amelyben a nyíregyházi vasútállomáson, tankokról készült fotók vannak.

A Fidesz nem támogatja

A Fidesz-frakció nem támogatja a nemzetbiztonsági és a külügyi bizottságok összevont ülésének összehívását egy álhír miatt - írta közleményében a Fidesz azután, hogy az MSZP ezt kezdeményezte, Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Varga Mihály, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalt irányító nemzetgazdasági miniszter meghallgatását javasolta a nemzetbiztonsági és a külügyi bizottság jövő heti együttes ülésén. "Az MSZP ezúttal is csak saját politikai érdekeit nézi - írta közleményében a Fidesz. - Egy finoman szólva is bizonytalan hátterű honlapnak a magyar külügyminisztérium által hivatalosan cáfolt álhírei miatt már képes lenne a magyar országgyűlés tekintélyét és hazánkat is veszélyeztetni. A baloldal nem először akarja kihasználni az ukrajnai válságot."

 

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.