Szélmalomharc a dohányzás elleni küzdelem?

Nem változott a dohányosok leszokási hajlandósága az elmúlt két évben – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb, közel 700 dohányos felnőtt megkérdezésével végzett kutatásából, amelyet a piackutató cég a Nemdohányzók Világnapja alkalmából készített.

A fiatalok kevesebbet, az idősebbek valamivel többet szívnak, mint 2 éve. A kutatásban részt vevők átlagosan 22 éve dohányoznak, a legfeljebb 35 évesek 8 éve, az 55 év felettiek legalább 40 éve fújják a füstöt.

A cigarettázók döntő többsége (94 százalék) napi gyakorisággal átlagosan 14 szál cigarettát szív, pont ugyanannyit, mint 2011-ben. Bár a napi átlagosan elszívott cigaretták mennyisége nem mutat változást, az életkor szerint némi „átrendeződés” figyelhető meg: korábban ugyanis a 18–35 évesek körében naponta átlagosan 13 szál cigaretta fogyott, most 10 szál – ezzel szemben az idősebbek körében napi átlag 14-15 szálról 17-18 szálra nőtt ez a szám.

A káros szenvedéllyel élők 73 százalékának volt már olyan időszaka, hogy saját elhatározásból időlegesen leszokott, többségük (46 százalékuk) többször, de sikertelenül próbálkozott. A leszokási kísérletekben a középkorú, 36–55 év közötti korosztály vezet (52 százalékkal), míg jövedelem alapján inkább az alacsonyabb szociális helyzetben élők körében figyelhető meg nagyobb aktivitás. Különösen sajnálatos eredmény, hogy a leszokás gyakorisága tekintetében nincs különbség az alapján, hogy a dohányos krónikus beteg vagy panaszmentes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.