Széles Gábor újabb titkokat árult el a "csodafegyverről"

Hetek óta izgalomban tartja a közvéleményt, hogy miféle találmánnyal rukkol elő Széles Gábor. A nagyvállalkozó-médiatulajdonos most újabb részletet árult el: a készülék az energiát a levegőből csatolja ki, a következő években egymilliót gyártanak belőle.

A mai Magyar Hírlapban újabb részleteket szivárogtatott ki Széles Gábor arról az "energiacelláról", amelytől azt reméli, hogy fölvirágoztatja Magyarországot, ötszáz éve nem látott fejlődést hoz, és Orbán Viktornak ismét kétharmados győzelmet biztosít. Erről a témáról a napokban Hargitai Miklós írt Tesla generátora pöröghet Széles Gábor kalitkájában címmel, amelyre később Széles Gábor Facebook-üzenetben válaszolt.

A Széles Gábor tulajdonában lévő napilapban a nagyvállalkozó azt mondja: a tudatos „szivárogtatást” követi, időről időre ad közre részleteket, az energiacella kommunikációját PR-szempontból kezdte meg a közösségi oldalon. Arra a fölvetésre, hogy ezzel növeli a találgatások számát, Széles azt válaszolja: ez jó dolog, ez is volt a célja. Mint fogalmaz, aki veszi a fáradságot, és végigböngészi a bejegyzéseit, tisztában lehet azzal, hogy milyen teljesítményű az energiacella, hány háztartás számára ad majd folyamatos energiát, mekkora a súlya, még az árát is ki tudja mindebből kalkulálni. Nem beszélve arról, hogy a kisvállalkozások tömegét teremti majd meg.

Arra a kérdésre, hogy honnan nyeri a készülék az energiát, Széles azt mondja: nem elsősorban a nagyfeszültségen keresztül, hanem a nagy áramon keresztül csatolja ki a készülék az energiát „a levegőből”. Ennél többet nem szeretne erről mondani.

Hozzáteszi: lehet, hogy egyszer majd a feltalálók ezért Nobel-díjat kapnak, de ő nem a feltalálók, hanem a projekt gyártói között van. Mint fogalmaz, "általában azt tudom mondani, hogy azoknak a berendezéseknek a tömeges gyártása, amelyek új vagy nem ismert elven működnek, csaknem annyi problémát okoz, mint a prototípus kifejlesztése. Még egyszer hangsúlyozni szeretném, hogy az én ipari potenciálomban és a nagy sorozatgyártásban lévő tapasztalatunkkal mi a gyártásra koncentrálunk. Tehát nem foglalkozunk olyan elméletekkel, amelyek még kísérleti fázisban vannak. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy egy ötlet felvetésétől a prototípus elkészítéséig hány év telhet el".

Széles elmondja azt is, hogy a berendezés nemzetközi kooperációban készül, magyar részről Székesfehérvárott lesz a gyártás központja, az elektronikai egységek a Videotonban, a logisztikai és szállítmányozási rész pedig az Ikarusban. Bizonyos részek gyártása pedig más országban történik, onnan fog hozzánk érkezni végösszeszerelésre. Ősztől indítják a gyártást, először húsz-ötven darabos sorozattal, utána kétezer, majd százezer, és a következő években már évente egymillió darabot gyártanak. Céljuk, hogy a projekt mellé álljon több ország kormánya is, és szinte egyszerre jelentse be három-négy ország miniszterelnöke, hogy ez fontos a számukra, illetve az Európai Unió országai számára.

Az interjúból kiderül, hogy az energiacella mellett egy másik találmány is nemzetközi fontosságú. Erről csak annyit mond, hogy a dízelmotorok fogyasztásának és környezetszennyezésének redukálásáról szól. Titoktartási kötelezettségből és más okokból sem nyilatkozhat a részleteiről, de szerinte világviszonylatban ez is számottevő projekt lesz, alapvetően módosíthatja az autógyárak fejlesztési stratégiáját a következő években.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.