Szekszárdi koldusokon is segített az Alkotmánybíróság

Bár csütörtökön hatályba lép, az Alkotmánybíróság döntése nyomán nem alkalmazzák Szekszárdon a tiltott, közösségellenes magatartásról, egyebek mellett a koldulásról szóló rendeletet.

A város jegyzője, Amreinné Gál Klaudia az MTI-nek elmondta: az októberben elfogadott rendeletről várhatóan decemberben tárgyal ismét a megyeszékhely közgyűlése.

A rendelet a 18 közösségellenes magatartás közé sorolja az úgynevezett néma koldulást, amelyet a belváros jelentős részén megtilt. A rendelet ellen vétőket 150 ezer forintos pénzbírsággal sújthatja a város jegyzője. A pénzbírság kiszabásánál az érintettek vagyoni helyzetét is figyelembe veszik.

Az új szabályokat előkészítő bizottság azzal indokolta a néma koldulás tilalmát, hogy a kéregetők több esetben zaklatva koldultak Szekszárdon.

Az Ab hétfői határozatában megsemmisítette azokat a törvényi rendelkezéseket, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására.

Az indoklás szerint a törvény rendkívül széles jogkört ad az önkormányzatoknak a tiltott magatartások meghatározására, és a hatáskörrel visszaélés veszélyét növeli, hogy az önkormányzatok gazdaságilag érdekeltek a rendeletalkotásban, mert a beszedett bírságok a bevételeiket növelik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.