Szekeres befejezné a haderőreformot

Támogatta Szekeres Imre honvédelmi miniszterré való kinevezését az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának többsége szerdán. Elmondta, szeretné befejezni a haderőreformot.

Simicskó István (KDNP), a testület elnöke a szavazás előtt jelezte: a Fidesz és a KDNP képviselői Szekeres Imre meghallgatása során nem a miniszterjelölt hozzáállását, eddigi tevékenységét értékelik, hanem a kialakult helyzetet. Mint mondta, elfogadhatatlannak tartják a kormány átalakítását, az előre hozott választást támogatják, ezért nem támogatják a miniszter kinevezését.

Szekeres Imre kinevezését a bizottság szocialista képviselői, valamint Gulyás József (SZDSZ) támogatta, a Fidesz és a KDNP  képviselői nemmel szavaztak, a testület tehát 6:5 arányban voksolt a kinevezés mellett.

A bizottsági meghallgatásán Szekeres Imre jelenlegi tárcavezető,  egyúttal a Bajnai-kormány honvédelmi miniszterjelöltje azt mondta:  szeretné befejezni azt a munkát, amit három éve elkezdett, és abban, hogy elfogadta a felkérést, nincs szerepe annak, hogy az MSZP-ben vezető pozíciót tölt be. Mint mondta, szeretné befejezni a haderőreformot, folytatni a megkezdett korszerűsítést, és fenntartani a stabilitást.

A bizottság feladatkörébe tartozó két szervezettel, a Katonai  Felderítő Hivatallal és a Katonai Biztonsági Hivatallal kapcsolatban  azt mondta, hogy szükséges technikai korszerűsítésük, és  miniszterként ennek érdekében fog dolgozni.
Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke megjegyezte: a katonai biztonsági szolgálatok, a honvédelmi vezetés és a bizottság munkája  eddig is zavartalan volt, bízik benne, hogy a jövőben is így lesz.

Lezsák Sándor (Fidesz) a tubesi radarról kérdezte a  miniszterjelöltet, aki válaszában elmondta: Magyarországnak szüksége  van a légtér-ellenőrzésre, mert tavaly például 545 ezer repülő ment  át az ország légterén, vagyis nagyon sűrű a légtér, aminek ellenőrzésére három radarra van szükség. Mint mondta, folyamatban van egy bírósági ügy a radar építési engedélyének ügyében.  Megjegyezte: már eddig is sokba került a késlekedés: fenn kell  tartani három radar-századot, és működtetni kell a 30-40 éves  radartechnikát, amelynek a korszerűsítését nem lehet tovább halogatni.

A miniszterjelölt egy kérdésre válaszolva kifejtette: a közhiedelemmel ellentétben nem vonulnak a katonák tömegesen  kedvezményes nyugdíjba, tavaly 118 katona ment nyugdíjba, ebből 104-en 57 évesen, vagy annál idősebb korban. Felidézte: a honvédelmi  miniszter alá tartozó mintegy 30 ezer emberből 10 ezer civil és 13  ezer szerződéses, akiknek nem jár a korkedvezményes nyugdíj. Kijelentette: a katonák kedvezményes nyugdíja méltányos, és  ragaszkodni fog a megtartásához.

Szekeres Imre Simicskó István kérdésére beszámolt arról, hogy készülnek az úgynevezett minősített időszakokra vonatkozó szabályok  újraalkotására, de ehhez - mint mondta - szükséges a konszenzus a  parlamenti pártok között. Szekeres Imre szerint a haderővel  kapcsolatos kérdések egyébként is igénylik a konszenzust a pártok  között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.