Izraeli repülők: Morvai feljelentést tesz hazaárulás miatt

Nem tartották be az érvényes jogszabályokat az izraeli gépek magyarországi berepülésével kapcsolatban - jelentette ki Hónig Péter közlekedési miniszter a honvédelmi bizottság ülésén. Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerint a magyar honvédség tudott az izraeli gépek érkezéséről, folyamatosan ellenőrizték a légteret. Morvai Krisztina feljelentést tesz hazaárulás miatt.

A külügyminisztériumi vizsgálat szerint nem voltak "veszélyes" anyagok és eszközök a Magyarországra berepülő izraeli gépeken - mondta Szabó Vilmos külügyi államtitkár az kedden Budapesten a honvédelmi bizottság rendkívüli ülése után. A Külügyminisztérium vizsgálata szerint nem voltak a törvényben meghatározott veszélyes anyagok és eszközök az izraeli gépeken - mondta az államtitkár az MTI azon kérdésére, hogy voltak-e hírszerzésre alkalmas eszközök a repülőkön. Nemzetbiztonsági veszély nem fenyegette az országot - hangsúlyozta Szabó Vilmos.

Morvai feljelent

Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője feljelentést tesz hazaárulás és hűtlenség miatt ismeretlen tettes ellen az izraeli gépek ügyében. Az EP-képviselő a parlament honvédelmi bizottságának keddi rendkívüli ülésén kiemelte: az érintett politikusoknak is felelősséget kell vállalniuk a történtekért, és le kell mondaniuk.Tóth Károly szocialista képviselő felszólalásában hangsúlyozta: a kormánynak már döntéseket kellett volna hoznia ebben a kérdésben, mivel szabályszegés történt. Demeter Ervin fideszes képviselő kiemelte: fontos lenne, hogy csak azon államok gépei gyakorolhassanak Magyarországon, amelyek tagjai a NATO-nak, ebből a szempontból nem kell különbséget tenni például Izrael és Oroszország között.

Szekeres és a vezérkari főnök szerint nem veszélyeztették Magyarországot a gépek

Magyarország biztonságát nem veszélyeztette az izraeli gépek berepülése - mondta a parlament honvédelmi bizottságának keddi rendkívüli ülésén Szekeres Imre, a szaktárca vezetője. Szabó Vilmos külügyi államtitkár az ülésen kiemelte: az úgynevezett mediterrán együttműködés, a szövetségesi kooperáció keretében tartották ezt a gyakorlatot. Hónig Péter közlekedési miniszter azt mondta, nem gondatlanságból és nem rossz szándékból követtek el hibát az illetékesek. A tárcavezető időt kért a vizsgálat lefolytatására.

Minden szempontból megfelelt a repülési terveknek a két Magyarországra berepülő izraeli gép mozgása, a magyar állampolgárok nem voltak veszélyben - mondta Tömböl László vezérkari főnök kedden Budapesten, a parlament honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén. Katonai és repüléstechnikai szempontból a repülési terveknek megfelelően, a diplomáciai engedélyek birtokában repült a két gép - hangsúlyozta Tömböl László. A gépek nagytávolságú navigációs gyakorlórepülést hajtottak végre. Két repülőtéren is gyakorolták a "bejöveteli eljárást". Ezzel az eljárással sem polgári, sem katonai gép nem tud információszerzést végezni - mondta a vezérkari főnök.

Nem kéretik be az izraeli nagykövetet

Nem kérették és nem is kéretik be az izraeli nagykövetet a Külügyminisztériumba az izraeli repülőgépek magyarországi berepülésével kapcsolatban - mondta Szabó Vilmos külügyi államtitkár kedden Budapesten, a parlament honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén. Nem láttak és nem is látnak okot erre. A kérelem teljesen szabályszerűen érkezett és a gépek azt hajtották végre, amely a dokumentumban szerepelt - hangsúlyozta Szabó Vilmos. A külügyi államtitkár kiemelte: már a nagykövetség által küldött kérelemből is kiderült, hogy az izraeli légierő gépeiről van szó. Nem ez volt az első eset, kialakult már egy gyakorlat ebben a kérdésben - tette hozzá.

Gál Zoltán szerint hisztériáról van szó

Nem vették komolyan az illetékesek az izraeli gépek érkezését, annak ellenére, hogy felderítő repülőkről volt szó. A nemzetbiztonsági szolgálatokat kihagyni ebből a döntési folyamatból "bűn" - mondta Nyitray András fideszes képviselő kedden Budapesten a parlament honvédelmi bizottságának ülésén. Keleti György, a bizottság szocialista alelnöke kiemelte: ha az ország légterébe egy nem szövetséges tagország ilyen gépe érkezik, az biztonsági kockázatot jelent, és a "Honvédelmi Minisztérium illetékes szerveit értesíteni kellett volna". Gál Zoltán, a bizottság másik szocialista alelnöke szerint teljesen felesleges "hisztéria" alakult ki az országban, amely nem jött volna létre, ha nem izraeli gépekről van szól.

Hónig szerint nem tartották be a jogszabályokat

Nem tartották be az érvényes jogszabályokat az izraeli gépek magyarországi berepülésével kapcsolatban - jelentette ki Hónig Péter közlekedési miniszter kedden Budapesten a parlament honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén. Teljesen egyértelmű, hogy ebben az esetben nem tartották be az érvényes jogszabályokat. A Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálatot indított az ügyben - hangsúlyozta a miniszter.

A közlekedési hatóság tájékoztatott

Az izraeli repülők érkezéséről a magyar honvédség illetékes szerveit és a hírszerző szolgálatok illetékeseit is tájékoztatták - mondta Vágó József, a Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési igazgatóságának vezetőjea parlament honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén.
Mint közölte, a gépek a tervek szerint "touch and go", azaz megközelítési és átrepülési manővert szerettek volna végrehajtani Ferihegyen. Az engedélyt március 1-jén kérte az izraeli nagykövetség, amelyet a Külügyminisztériumon keresztül juttattak el a hatósághoz. Már aznap meg is adták az engedélyt, és azt továbbították a külügyi tárcán keresztül a nagykövetséghez - tette hozzá.

A magyar honvédség tudott a gépekről

A magyar honvédség tudott az izraeli gépek érkezéséről, folyamatosan ellenőrizték a légteret - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter kedden Budapesten a parlament honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén. Megalapozatlan minden olyan kijelentés, hogy a honvédség nem tudott a repülőkről vagy nem ellenőrzi a légteret - hangsúlyozta a miniszter. A repülőgépek a megadott időben és útvonalon repültek. A repülést a NATO és az Eurocontrol, az Európai Szervezet a Légiközlekedés Biztonságáért is figyelemmel kísérte - tette hozzá.

Múlt csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium szóvivője, Bocskai István azt mondta, hogy a tárcának előzetesen semmilyen információja nem volt az izraeli katonai gépek érkezéséről. Szabó Vilmos külügyi államtitkár a keddi bizottsági ülésen kiemelte: a Külügyminisztérium haladéktalanul továbbította az izraeli kérelmet és a megkapott engedélyt is.

A Fidesz válaszokat vár

A Fidesz szeretné megnyugtatni a magyar közvéleményt, ezért kezdeményezték a rendkívüli bizottsági ülést az izraeli repülőkről - mondta Kontrát Károly fideszes képviselő kedden Budapesten, a parlament honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén. "Szeretnénk megnyugtatni a magyar közvéleményt" - hangsúlyozta a politikus a bizottsági ülés kezdetén. Szeretnék megtudni - tette hozzá -, hogyan kerültek az izraeli gépek a magyar légtérbe, mit akartak Ferihegyen, ki és hogyan adta ki az engedélyt. Arra is választ keresnek, hogy mi okozta a "kormányzati zűrzavart", s kérdés, lesz-e a "botránynak" következménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.