'Szégyen Magyarországra!'

Shame on Hungary!, vagyis Szégyen Magyaroroszágra! - ezzel az üzenettel árasztották el a Safarov kiadása miatt háborgó netezők a közösségi oldalakat.

A Facebookon, a Twitteren, a Tumblr-en, a blogoszférában, gyakorlatilag az összes közösségi hálózaton vírusként terjed az azeri baltás gyilkos elengedésének híre. Ramil Safarov pénteki szabadon bocsátása óta hemzsegnek a közösségi oldalak a tiltakozók indulatos bejegyzéseitől. Petíciók, tüntetések tucatjait szervezik a weben, miközben Azerbajdzsánban hősként ünneplik az örmény diáktársát lemészárló baltás gyilkost.

Az örmény áldozat, Gurgen Margaryan fotóját mutatják a jereváni magyar konzulátus felé a tüntetők
Jereván, 2012. szeptember 1. Az Armenpress örmény hírügynökség 2012. augusztus 31-én készült felvételén tüntetők állnak a jereváni magyar konzulátus paradicsomokkal megdobált épülete előtt tiltakozásul az örmény katonatársát meggyilkoló, azeri Ramil Safarov kiadatása miatt. (MTI/Armenpress/Artur Harutjunjan)

A hazai és külföldi - elsősorban örmény - tiltakozók rögtön "megtalálták" Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalát. Az üzenőfalat már le is zárták az adminisztrátorok, de azt nem tudták megakadályozni - a Facebook erre nem ad lehetőséget -, hogy az oldal saját bejegyzéseihez, fényképeihez ne szólhassanak hozzá. Így aztán változatlanul ömlenek a tiltakozó bejegyzések az oldalra, legyen szó akár a paralimpiáról, egy Videoton meccsről, vagy egy családi fotóról. Elárasztották a washingtoni magyar nagykövetség Facebook oldalát is a shame-posztokkal, ahogy számos más, a kormányzathoz kötődő közösségi felületet is.

Elszaporodtak közben a Safarovot elítélő oldalak, ezeken már több ezren tiltakoznak a gyilkos szabadon bocsátása miatt; van köztük olyan oldal is, amely nemcsak anti-Safarov, hanem anti-azeri és anti-magyar is egyben. Még többen csatlakoztak a baltás gyilkos áldozatára, Gurgen Margaryanra emlékező oldalhoz. A Hey Armenia, sorry about our prime minister (Hé, Örményország, elnézést a miniszterelnökünkért) elnevezésű oldalhoz pedig egyetlen nap alatt több mint ezren csatlakoztak. 

Közben egyre több tüntetésről, tiltakozó akciót szerveznek a Facebookon. Többek között a lonodoni és az oslói nagykövetség elé is hirdettek demonstrációt, előbbire több mint kétszázan jeleztek vissza.

Obama amerikai elnök elítélő nyilatkozata és a jereváni zászlóégetős tüntetés fényében (ami a BBC főoldalára is kikerült), lassan nemzetközi kampánnyá érik a baltás gyilkos szabadon bocsátása miatt indult tiltakozási hullám. Sokan fotókkal, képes üzenetek megosztásával tiltakoznak, az egyik ilyen kezdeményezés az Örmény-magyar kapcsolatok nevű oldalról indult, és az örmény nemzeti zászló megosztására buzdít, ezzel a felirattal: "Örményország és az örmény nép mellett állok, elítélem a rasszista gyilkos szabadon bocsátását".

Az akció sikerét jelzi, hogy miközben az oldalnak alig több mint 160 rajongója van, a fotót több mint ezren osztották meg. Legalább ennyien küldhették tovább a júniusi Alijev-Orbán találkozóról készült felvételeket, amelyeket eredetileg maga a magyar kormányfő Facebook-oldalán posztoltak, de azóta már önálló életet élnek: az egyik photoshoppolt verzióban Orbánt baltával a kezében ábrázolják, a másikon Margaryan fotóját tették a háttérbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.