Szegény gyerekektől kérik vissza az ösztöndíjat

Kenyérgondokkal küzdő, fűtetlen lakásokban élő gyerekek családjától követeli vissza a tavaly kifizetett tanulmányi ösztöndíjakat az Oktatási és Kulturális Minisztérium, pedig a diákok sikeresen zárták a tanévet.

Az oktatási tárca a gyermekek jogosultságát igazoló paprírok hiányosságára hivatkozik - írja mai számában a Magyar Nemzet. A magyarázat azonban sántít: a támogatást ugyanis pályázat útján ítélik oda, amelyben a pályázati anyaghoz eleve csatolni kell az összes dokumentumot. Ezek hiányában a kérelmet automatikusan visszautasítják.

Az érintett gyerekeket azonban nyertesnek nyilvánították,  így a szükséges igazolásoknak meg kellett lenniük. A tárca szerint azonban ezek időközben lejártak és meg kellett volna újítani a dokumentumokat.

A nehéz sorsú gyerekek szülei aligha tudják visszafizetni a pénzt, hiszen ennivalóra is alig jut.

A fizetési felszólítások hátterében az érintett Útravaló ösztöndíj-program pénzügyi keretének harminc százalékos csökkentése állhat. A tavalyi 2,2 milliárd helyett az idén csak 1,7 milliárd forintot költhet a tárca a hátrányos helyzetű gyermekek támogatására. Mivel az ösztöndíj összege nem változott, a programban résztvevők számát kellett csökkenteni.

A lapnak nyilatkozó pedagógus kegyetlennek tartja az eljárást. Ezeknek a gyerekeknek ez volt az egyetlen esélyük a felemelkedésre- mondta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.