Szegediek nadrágszíjszorító receptjei

Lapszemlénk témáiból: Építik az M7-esen hiányzó benzinkutakat - Lego-döntés: komolyan veszik a játékot - Több lépcsõben zajlik a fõvárosi egészségügyi átalakítás

 

VIDÉKI LAPOKBÓL

Szegediek nadrágszíjszorító receptjei

Miről mondanak le a szegediek a gazdasági válság miatt? A megkérdezett kisemberek mindegyikét érinti a válság. Van, aki elmondja: bár betervezték, mégsem tudják elkezdeni a lakásfelújítást, csak az autót cserélik ki. A gyerek kevesebb zsebpénzt kap, és ha bevásárolnak, ha csak lehet, akciós termékeket vesznek. Egy másik család – bár a nyaralás helyett a „telelés” híve – az elkövetkezdendő télen csak egyszer megy sízni. Egy egyetemista elmondja: kevesebbet jár bulizni, s taxi helyett gyalog jár haza. Más pedig a gyermekvállalást halasztotta el évekre. (Tudósítónktól)

Lego-döntés: komolyan veszik a játékot

Magához veszi termékei gyártását a Lego Magyarországon és Mexikóban, és felszámolja beszállítói szerződését a Flextronics-szal. Ez utóbbi cég a Lego termékeket most Nyíregyházán és a mexikói Juarezben készíti. A Lego és a Flextronics együttműködése három éve tart. A játékgyártó úgy döntött, hogy saját termékeinek gyártását maga veszi kezébe. Nyíregyházán a Lego nemcsak a gyártást, hanem az alkalmazottakat is átveszi december elejétől - olvasható a mai Kelet-Magyarországban.

Naplopó sörkollektor

Sörös dobozokból házilag készített napkollektorokkal foglalkozik a Vas Népe keddi száma. A kanadai találmány lényege: az üres sörös dobozokat ki kell mosni, aluról és felülról kivágni, majd oszlopokká ragasztani. Egy-egy henger tíz dobozból áll, ezeket egymás mellé kell állítani és alul, majd felül úgynevezett gyűjtődobozokhoz csatlakoztatni a hengersorokat, hogy a zárt térben, a nap melegítő hatására - ventillátor beépítésével - meginduljon bennük a levegőáramlás. Ez felmelegíti a rendszert. A ház falára szerelt berendezésel fűteni lehet lakást - állítja egy szakértő, aki szerint a 150 dobozból összeállított sörkollektor 40-60 ezer forintból kihozható. A gazdaságos, napenergiával működő környzetbarát fűtés elkészítésére az interneten lehet hasznos tanácsokat kapni.

Építik az M7-esen hiányzó benzinkutakat

Jól halad a régóta hiányolt benzinkutak építése az M7-es autópályán - számol be kedden a Zalai Hírlap. A lapnak Kalmár Koppány, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ vezetője elmondta: az M7-es 193-as kilométerénél, Zalakomárnál lévő MOL-benzinkút várhatóan még az idén megnyit, a balatonkeresztúri Shell-kutat pedig már novemberben átadhatja, Balatonlellén pedig decemberre készülhet el a töltőállomás. Az autópályán jelenleg Balatonvilágos és a horvát határ között egyetlen benzinkút sem működik.

Somogyi Hírlap: fényűző ingatlanokba mentik vagyonukat a gazdagok

Gyártulajdonos, vállalkozó, mérnök, jogász és kereskedő, részben ők vásárolnak telket Kaposvár legújabb lakóparkjában, s már a beugróra is súlyos tízmilliókat költhetnek el - írta kedden a Somogyi Hírlap.
    Bár decembertől adják át hivatalosan a területet, az elmúlt hetekben a 96 teljesen közművesített telekből - csaknem másfél milliárd forintért - 25 építési helyet már lekötöttek a vásárlók - közölte a megyei napilappal Becskei Zsolt, a kaposvári Terra Danubia Zrt. munkatársa, aki arról is beszámolt, hogy a kaposvári kisgáti városrészben kiépülő lakóparkban a legdrágább telek ára 48 millió forint plusz áfa.
    A telkeket három éven belül szeretnék értékesíteni, az épülő új házak legalább 8,4 milliárd forint értéket képviselnek majd.
    A gazdasági válság hatására egy kör átcsoportosítja a megtakarításait - jegyezte meg a zrt. képviselője, hozzátéve: ők nyilván úgy tartják, még mindig érdemes ingatlanba fektetni a pénzt.
    Ezt erősítette meg egy, a lap által megkérdezett kaposvári ingatlanügynök is. Mint mondta: egyelőre nehéz megítélni, hogy a begyűrűző válságnak milyen hatásai lehetnek később. Az bizonyos, hogy az ügyfelek közül sokan bíznak az ingatlanok értékállóságában.(MTI)

Somogyi Hírlap: elkészítette a Szent Korona élethû mását egy kaposvári ötvös

A magyar Szent Korona élethû mását készítette el Rónai Attila kaposvári  ötvös; a míves replika hamarosan a Koronaõrséghez kerül, nemzeti  ünnepeken helyettesíti majd a Parlamentben õrzött eredetit - írta  kedden a Somogyi Hírlap.
A mester, fényképek és történeti dokumentumok alapján, csaknem egy évig dolgozott a nemzet jelképén. A másolat nem  aranyból, hanem nehezebben kezelhetõ és zománcozható aranyozott  ezüstbõl készült. A legérdekesebb feladatot a mikroszkóp alatt  készült tûzzománc táblaképek sora jelentette, amelyben a 0,1  milliméteres aranyszalagok hatását kellett visszaadni.
Rónai Attila 2000-ben már készített a Szent Koronáról egy  háromnegyedes méretarányú változatot, amely a csopaki templom Mária-szobrán látható - olvasható a megyei napilapban. (MTI)

Délmagyarország: Ürgéket telepítettek át a szegedi repülőtérről

Kétszáz ürgét telepítettek át nemrégiben a szegedi repülőtérről a százötven kilométerre fekvő Békés megyei Zsadányba, a fokozottan védett állat átköltöztetése nyolcszázezer forintjába került a Körös-Maros Nemzeti Parknak; három éve 38 ürgét telepítettek át a szegedi repülőtér egyik sarkából a másikba, ez a munka csaknem tízmillió forintjába került a szegedi önkormányzatnak - írta a keddi Délmagyarország.
    A napilap felidézte: 2005 tavaszán megelőzte a szegedi repülőtér új, 1185 méter hosszú és 30 méter széles futópályájának építését a védettürge-állomány és a gyapjas csüdfű áttelepítése. E munkálatokat a környezetvédelmi hatóság, a Kiskunsági Nemzeti Park rendelte el, lévén, hogy a repülőtér 191 hektára különlegesen védett terület, beletartozik a Natura 2000 hálózatába. Az ősgyep és az ürgeállomány áttelepítése bruttó 74 millió forintjába került a beruházó szegedi önkormányzatnak. A kiadások kisebbik részét, bruttó 9,9 millió forintot emésztett fel a rágcsálók átköltöztetése. Altbacker Vilmos, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem etológiai tanszékének vezetője akkor úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a becslések alapján sokkal több állatra számítottak, végül 38 ürgét telepítettek át a repülőtér egyik sarkából a másikba.
    Igaz Ágnes, a városfejlesztési iroda vezetője akkor elmondta: tudták, hogy irreálisan magas az ár, de nem volt más választásuk, be kellett tartani a környezetvédelmi hatóság előírásait ahhoz, hogy megvalósulhasson az 1,2 milliárdos futópálya.
    Nemrégiben már 1200-ra becsülték az ürgepopulációt a szegedi repülőtéren. Pár hete innen telepítettek át 200 ürgét - amelyek eszmei értéke példányonként 10 ezer forint - a 150 kilométerre fekvő Békés megyei Zsadány határába. A Körös-Maros Nemzeti Park (KMNP) ezen részén korábban népes ürgekolóniák éltek, amelyek az 1990-es évek közepére teljesen eltűntek. Bánfi Péter, a KMNP természetmegőrzési osztályvezetője elmondta: az ürgetelepítés fontosságát egyfelől az adta, hogy újra meghonosodjon e tájegységben a rágcsáló, másfelől biztosítsák a fokozottan védett ragadozó madarak - például a kerecsensólyom, parlagi sas - egyik legfontosabb prédaállatát.
    Bánfi Péter elmondta, hogy az ürgéket Altbacker Vilmos és csapata telepítette át Szegedről Zsadányba - 800 ezer forintért. A pénzben benne volt a befogás, szállítás, újratelepítés és a monitoring. Az ürgementők végeztek már ilyen munkát a Hortobágyon és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban is.(MTI)

Délmagyarország - Reklámkampány a magyar libamáj népszerűsítésére

Reklámkampányt indít a magyar libahús és -máj népszerűsítésére Németországban és Ausztriában az Agrármarketing Centrum (AMC), amely erre a célra 15 millió forintot tett félre - írta keddi számában a Délmagyarország című napilap.
    A lap szerint így akarják ellensúlyozni a Négy Mancs Alapítvány kampányát, amelynek az lett a hatása, hogy nemcsak a hízott baromfiból készült termékek, de a többi magyar baromfiáru is eltűnt a német és osztrák áruházakból.
    Az AMC által félretett pénzre pályázni lehet, a centrum november 27-ig várja a részletes kalkulációval ellátott pályázatokat a libatenyésztőktől, feldolgozóktól és forgalmazóktól. December elején már a szerződést is megkötik a győztesekkel, a cél ugyanis az, hogy a kampány már karácsony előtt elindulhasson.
    Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója a lapnak elmondta: ők is pályáznak a pénzre.
    A szakember arra a kérdésre, hogy mennyi pénzre lesz szükség, úgy nyilatkozott: ezt még nem lehet megsaccolni, de a 15 millióhoz legalább még egy nullát hozzá kell írni. "Amikor a magyar baromfi imázsát itthon akartuk helyreállítani a madárinfluenza-hisztéria után, mi nettó 200 millió forintot költöttünk reklámra a saját pénzünkből" - mondta.(MTI)

AZ MTI LAPSZEMLÉJE

Népszava: több lépcsõben zajlik a fõvárosi egészségügyi átalakítás

Nem valósul meg egy csapásra 2010. január elsejétõl a fõvárosi önkormányzat  által fenntartott egészségügyi ellátórendszer átalakítása - írta a  keddi Népszava.
A korábbi tervekkel ellentétben nem egyszerre, hanem több lépcsõben vezetik be az átláthatóbb, olcsóbb és korszerûbb  betegellátást ígérõ koncepciót - tudta meg a lap.
Ennek egyik oka, hogy késik a tervezett intézkedéseket  befolyásoló szakmai hatástanulmány elkészítése is: a nyílt  közbeszerzési pályázaton beérkezett ajánlatokról csak szerdán hoznak  döntést. A 250 millió forint keretösszegû megbízás fejében elkészülõ  dokumentum megállapításait ezután összevetik a közgyûlésben  tavasszal elfogadott Budapest Egészségügyi Modell (BEM)  célkitûzéseivel, s csak ezt követõen kezdõdhet a mintegy 16 ezer  ággyal mûködõ, 90 telephelyen 14 ezer dolgozót foglalkoztató intézményhálózat korszerûsítése - olvasható a cikkben. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.