Szegedi rendőrbrutalitás: megalapozottnak tűnik a feljelentés

Az arab sakkozók feljelentése és a szerzett sérüléseik megalapozzák a bűncselekmény gyanúját - nyilatkozta a Nolnak a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. A Lékó Péter sakkozóhoz érkezett sportolókat rendőrök bántalmazták. Az egyik sértett részletesen beszámolt a történtekről egy arab újságnak.

Illegális határátlépőnek nézték péntek este a civil ruhás határrendészek Szegeden a Forrás szálloda étterméből kilépő arab sakkozókat. Igazoltatni akarták a gyanúsnak talált férfiakat. A sportolók viszont azt hitték, kirabolni akarják őket, és futásnak eredtek.

Ezek után, a rendőri intézkedés során súlyos sérüléseket szenvedett Szaúd Mohamed Al-Marzúki, az Egyesült Arab Emírségek sakkszövetségének tagja, aki tanítványát kísérte el Szegedre, hogy Lékó Péter nemzetközi nagymesterrel készüljön az augusztusi ifjúsági sakkvilágbajnokságra.

A 18 éves fiatal arab sakkozó nem sérült meg, az idősebb férfit azonban kiszivárgott hírek szerint autóval üldözték a civil ruhás rendőrök, később pedig összerugdosták. A Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikáján kezelik, ahol állapotáról nem adnak felvilágosítást.

Az arab ország The National című lapjában viszont az olvasható, hogy a férfinak öt bordája tört el. Szaúd Mohamed al-Marzúki az újságnak azt mondta: "Szálim és én épp sétáltunk visszafelé a szállodánkba, amikor részeg férfiak csoportja közeledett felénk, és fenyegetni kezdtek bennünket, ezért kitértünk előlük, és igyekeztünk vissza szállásunkra." Körülbelül másfél kilométerre voltak a hoteltől, amikor egy kis autó termett ott, és az utasai magyarul kiabálni kezdtek. "Nem értettük, mit mondanak, kértük, hogy angolul beszéljenek, de csak kinyitották az ajtót, és közelítettek felénk. Amikor a szálloda közelében lelassítottam, az autóval feldöntöttek, aztán kiugrottak a kocsiból, és nekem estek."

Abdur-Rahmán elmenekült, de az elütött Marzúkit ütötték-rúgták – írja a The National. "Mondtam, hogy vigyék a pénzem, és próbáltam jelezni, hogy nem kapok levegőt, asztmás vagyok, de csak vertek, amíg elállt a lélegzetem." Ezután felállították, és angolul mondták neki, hogy azonosítsa magát. "Meglepődtem, amikor közölték, hogy az idegenrendészettől vannak. Mondtam nekik, hogy a hotelben lakom, és legálisan vagyok itt."

A támadók ezután távoztak, Marzúki pedig elvesztette az eszméletét. Abdur-Rahmán azonnal kapcsolatba lépett Lékóval, hogy segítsen. "A rendőrséget nem hívhattuk, mivel rendőrök támadtak meg bennünket, de jött Péter, mentőt hívott, és az behozott a kórházba." A sakkvezető fivére hétfőn Szegedre érkezett. Marzúkit betegágyánál felkereste az emirátusok bécsi nagykövetségének ügyvivője is – olvasható a cikkben. "A magyar nagykövet tájékoztatott engem, hogy országának külügyminisztériuma nagy figyelemmel kíséri a vizsgálatot – mondta Sejk Szaúd bin Abdel-Azíz al-Mualla, az emirátusok sakkszövetségének elnöke. – Úgy tűnik, problémák vannak az illegális bevándorlókkal abban a városban, és gyanús volt nekik a két emírségi. A rendőrség elismerte nekünk, hogy tévedés történt, és bocsánatot kért." Marzúki még legalább egy hétig kórházban marad – fejeződik be a The National cikke.

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szegedi tudósítónknak elmondta: az érintett sakkozók tettek feljelentést a rendőrségen. A történteket hivatalból a Szegedi Nyomozó Ügyészség vizsgálja. A gyanú: bántalmazás hivatalos eljárásban. A nyomozó ügyészség azt vizsgálja: jogszerű volt-e az intézkedés, és indokolt-e a testi kényszer alkalmazása. Az ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben, mivel a feljelentés és a sérülés megalapozza a bűncselekmény gyanúját. Nem merült fel olyan körülmény, amely a feljelentő állítását kétségbe vonta volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.