Szegeden is szembement a Klik a tanárokkal

Noha egyetlenegy szavazatot sem kapott a kollégiumi közösségektől, mégis Konkoly Bélát nevezte ki a Klik szegedi tankerületi igazgatója a Fodor-kollégium vezetőjévé – írja a Délmagyar.

Az öt szegedi középiskolai kollégiumból négy vezetésére írt ki pályázatot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A Fodor József és a Janikovszky Éva kollégium új igazgatóját már kinevezte öt évre, 2021-ig a Klik szegedi tankerületi igazgatója.

A Janikovszky-kollégium esetében tiszta a kép. Az intézmény korábbi vezetője nyugdíjba vonult, és hárman – két külsős és egy belsős – pályáztak a helyére. A Szegedi Városi Kollégium honlapján nyilvánosságra hozott adatok szerint a belsős Szabó Erzsébet és a külsős Tóthné Fracskó Éva nagyot meccselt, végül utóbbi söpörte be a több igen szavazatot. A döntő szót Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató mondta ki, aki Tóthnét támogatta, és nevezte ki február 1-től.

A Fodor igazgatói székére a Szabadkai úti kollégiumot 13 éve vezető Kuzma Éva és Konkoly Béla, az SZTE gyakorló általános iskola testnevelő tanára pályázott. Megkérdezték a kollégium nevelőtestületét, diákönkormányzatát, az alkalmazotti tanácsot és az intézményi sportmunkaközösséget. A nevelőtestület 8–0, a diákönkormányzat 12–0, az alkalmazotti tanács 8–0, a sportmunkaközösség 12–0 arányban Kuzma Évát támogatta Konkollyal szemben.

A nevelőtestület szerint Konkoly pályázata elnagyolt, tartalmi hiányosságokat, tévedéseket tartalmaz. Konkoly Klebelsberg nevét sem tudta helyesen leírni: „Klebersbergként” szólította meg az intézményfenntartót a pályázatában. A munkaközösség szerint a legnagyobb hátránya, hogy „ugyan szerteágazó a kapcsolatrendszere, és a képzettsége is sokrétű, egyáltalán nincs sem kollégiumi, sem pedagógiai vezetői tapasztalata, de még tanári gyakorlata sincs ebben a korosztályban".

A közalkalmazotti tanács szerint Konkoly marketinggel kapcsolatos elképzelései ugyan figyelemre méltók, de a pedagógiai tartalmat felületesen vázolta fel. A kollégium profiljába illeszkedő, hátrányos helyzetű tanulókkal való foglalkozási terve hiányos. A tanács szerint Konkoly a szervezeti struktúra lényeges elemeivel sincs tisztában.

Bár Konkoly Béla egyetlenegy szavazatot sem kapott, 40–0-ra alulmaradt Kuzma Évával szemben, Plesovszkiné mégis mellette döntött.

A frissiben kinevezett vezető viszont optimista. A portálnak elmondta: amikor a Déli Apróhoz került, elég nagy volt az ellenállás, mert az emberek nem akartak változást, majd nyolc évnyi sikertörténet következett. Amikor a Délmagyarországhoz került, ugyanezt tapasztalta, s jött a lap legjobb négy éve. Majd a rádióhoz került, s szintén nagy volt az ellenállás, de miután jó eredményeket értek el, onnantól kezdve mindenki szerette. Úgy véli, ezek után el tudja majd fogadtatni magát a kollégiumban is.

„Tagintézmény-vezetői megbízás tárgyában a döntés meghozatala a Klik belső eljárásrendje szerint a tankerületi igazgató hatásköre, aki a döntését nem köteles megindokolni” – Plesovszkiné ennyivel intézte el a dolgot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.