Szeged díszpolgára marad Gömbös Gyula

Továbbra is Szeged díszpolgára marad Gömbös Gyula, mert pénteki ülésén a város közgyűlése nem vette napirendjére Tóth Károly (MSZP) képviselő egyéni indítványát, amely megfosztotta volna az elismeréstől az egykori miniszterelnököt.

Az indítvány napirendre vételét az MSZP, a Szabad Város Egyesület, az LMP támogatta, a Fidesz-KDNP frakció és a Jobbik képviselője ellenezte.

Tóth Károly a szavazás után tartott sajtótájékoztatóján közölte, azért tartotta fontosnak, hogy a májusi közgyűlésen döntés szülessen Gömbös Gyula díszpolgári címéről, mert közeledik a szegedi halálvonatok indulásának évfordulója. 1944. június 25. és 29. között kilencezer szegedi zsidót hurcoltak el, közülük kétezren soha nem térhettek haza - mondta.

Gömbös Gyula nyíltan és veszedelmesen antiszemita volt, közvetett felelőssége vitathatatlan a magyarországi zsidók meggyilkolásában és Magyarország második világháborús hadba lépésében - fogalmazott a politikus.

Haág Zalán (KDNP), a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke hangsúlyozta, ha ma kellene dönteni Gömbös Gyula díszpolgári címéről, nem támogatná, hogy odaítéljék az elismerést az egykori miniszterelnöknek, Gömbös Gyulát azonban 1935-ben választották szegedi díszpolgárává.A szegedi közgyűlés három kritériumhoz kötötte a korábban odaítélt díszpolgári címek visszavonását: a cím odaítélésének időpontjában Magyarország nem volt szuverén állam, az érintettek közreműködtek magyar hazafiak kivégzésében, és felléptek az ország önrendelkezése ellen - közölte Haág Zalán.

Gömbös Gyula esetében nem áll fenn ez a három követelmény, és az 1936-ban elhunyt politikusnak nem róhatók fel a nyolc évvel halála után történtek - mondta a bizottsági elnök.

Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik önkormányzati képviselője kijelentette: pártja büszke Gömbös Gyulára, s ma is odaítélné neki Szeged díszpolgári címét. A katonából lett politikus az erős és független, a Kárpát-medencében vezető szerepet betöltő Magyarország megteremtésén dolgozott - tette hozzá a képviselő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.