Nagy tételben lopták az október 23-ára kihelyezett trikolórokat

Lapszemlénk témái: A pénzszagra megjönnek a pályázat csinálta tehetségfelcserek - Szeged, Vásárhely: kevesebb hivatali autó, több szolgálati bicikli - Orbán és a teológia: kegyelemből kettes alá

"Mi a megrontás, ha nem ez?"

A konkurens gárdák hétvégi avatásairól, és különösen kisgyerekeknek egyenruhás gárdistává avatásáról írt publicisztikát Andrassew Iván "Janicsárkák" címmel a Népszavában.
"A székesfehérvári avatást nem láttam, de a budapesti fölvonulás két szónoklatát meghallgattam. Azt hiszem, határhoz értünk: itt az alkalom, hogy az ombudsman, a gyermekvédő minisztériumok, az egyházak, és az összes politikai erő megvizsgálja, hogy vajon helyénvaló dolog-e, ha a gyűlöletbeszédnek és a rasszista dumaesőnek tesszük ki a gyerekeket. Nem felel-e ezért az állam is, ha hagyja? Nincs-e fertőző hatása az ifjabb Hegedűsből és Vona Gáborból fröcsögő szennyes nyálnak? Mi a megrontás, ha nem ez?"
(...)

Elég régóta ámulva figyelem, hogy például az ügyészség az egyre zavarosabb fölépítésű magyar gárdákat támadja, miközben teljesen érthetetlen, hogy miképpen működhet bejegyzett pártként a vírusgazda Jobbik, ez az egyre jobban intézményesülő, nyilvánvalóan náci párt. Hogyan létezik, hogy Európában egy percig is a politikai élet szereplője lehet egy párt, amelyiknek alelnöke olyanokat mond, hogy a cigányság a zsidók biológiai fegyvere - persze a magyarok ellen."
Andrassew Iván cikke itt olvasható>>>>

Orbán és a teológia: kegyelemből kettes alá

"Amikor id. Hegedűs Loránt volt a budapesti református püspök, Csurka Istvánt hívták meg templomba szerepelni. Bogárdi Szabó István püspöksége alatt Orbán Viktort" - olvasható Görgey Géza festőművész, református lelkész publicisztikájában a Népszavában.
- "Ebben a mostani meghívásban a püspök olyan ártatlan, mint a ma született bárány. A pártelnököt ugyanis a Fidesz-képviselő lelkész hívta meg egy "Biblia döntéseinkben - Egyház a választások idején" elnevezésű konferenciára. Meghívta még előadni a most esedékes püspökválasztáson induló egyik csapatot, lássunk csodát, éppen a mostani püspökét, Bogárdi Szabóét. Mit tehettek, kénytelenek voltak elfogadni a meghívást, merő udvariasságból.
Csak arról feledkeztek meg, hogy más is indul a budapesti püspökségért, őt és csapatát is illene felkérni beszédre, ha már ilyen címet adtak a konferenciának. A másik püspökjelölt Fónagy Miklós váci esperes, aki kinyilvánította, hogy számára egyetlen szövetség a fontos, Isten és ember szövetsége - ezért lett volna érdemes nyilvánosság elé invitálni.
Hallhattuk helyette Orbán Viktort többféle teológiai jellegű dologról megnyilatkozni, például a bibliai antropológiáról (bizony ám), hogy tudniillik csak a rossz árad ki az emberből, a jó meg csak akkor, ha kegyelemben részesül. Ezek régen látott képeket idéznek fel bennem; A rossz tanuló vizsgázik a teológián, csak néhány patent ugrik be neki, de nagyon igyekszik valamit összekaparni, gyakran köszörüli a torkát, kegyelemből kettes alá."
További gondolatok Orbán Viktorról, "akiről süt az önzetlenség", és Bogárdi Szabó Istvánról, "akiről ordít az ártatlanság"; a MIÉP-bodegáról és Fidesz-szupermarketről; a teljes cikk: "Csurka helyett Orbán">>>>>>

A Bogárdi Szabó Istvánnal szemben a Dunamelléken elinduló püspökjelölt, a béketeremtő, megegyezésre törekvő személyiségként ismert, népszerű váci esperes, Fónagy Miklós elképzeléseiről nagyon sokat meg lehet tudni egy több részes videó-interjúból, amely a Youtube-on elérhető: az első rész
További részek: 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész, 6. rész, 7. rész

VIDÉKI LAPOKBÓL

Szeged, Vásárhely: kevesebb hivatali autó, több szolgálati bicikli

Hódmezővásárhely és Szeged önkormányzatai takarékoskodnak a járművekkel. Vásárhelyen 4 év alatt 39-cel csökkentették az önkormányzati járműparkot. A 18 autót a Városellátó Kht. üzemelteti. Még Lázár János polgármester számára sincs külön fenntartott autó, ő is azzal a kocsival utazik, amit a városellátó a rendelkezésére bocsát. A szegedi városházán az 500 fős hivatal 12 autót használ, s ez a szám évek óta nem változott. A városi vezetők az említettekből 5 lízingelt kocsival járnak, s ezért SZJA-t is fizetnek. Egyébként a város 5 szolgálati – kulcsos – biciklit is vásárolt, így enyhítve a hivatalnokok közlekedésgondjait. (Tudósítónktól)

Kezdődik a leépítés a Zalabaromfinál

Megérkezett a zalaegerszegi mun-kaügyi központhoz a Zalabaromfi tu-lajdonosának bejelentése: e szerint csoportos létszámleépítés során elbocsátják a cég összes dolgozóját. Azt továbbra sem tudni, hogy az alkalmazottak mikor kaphatják meg elmaradt juttatásaikat - írta keddi számában a Zalai Hírlap. A cikk emlékeztet arra: a cég még szeptemberben vált működésképtelenné, mert a Zalabaromfi bankja zárolta a vállalat számláit. A Zalai Hírlapban nyilatkozott a cég egyik tulajdonosa, de arról ő sem beszélt, valójában miért ment tönkre a Zalabaromfi.

Szentlőrinc geotermikus energiája

Szentlőrinc évek óta arra készül, hogy geotermikus energiára építi a baranyai kisváros hőellátását. A Dunántúli Napló keddi számában Győrvári Márk, Szentlőrinc polgármestere arról beszél, hogy a többmilliárdos programról szóló szerződést az önkormányzat és a projekt beruházója a közeljövőben aláírja, s azt követően próbafúrások kezdődnek a városban és környékén.

Drága élményfürdő

Három éve adták át Nyíregyháza üdülőövezetében, Sóstón a másfélmilliárdos beruházásból megépített élményfürdőt. Akkoriban többször elhangzott: a létesítmény az első két évben veszteséges lesz, de azt követően már el tudja tartani magát a fürdő. Nem így történt: az idén 137 millió hiányzik a büdzséből, amit az önkormányzat pótol - olvasható a mai Kelet-Magyarországban.

Heves Megyei Hírlap: Csaknem az összes ünnepi zászlót ellopják Lõrinciben

Lopják az ünnepekre kihelyezett zászlókat a Heves megyei Lõrinciben; az elmúlt  években az önkormányzat 300 trikolórjából 250 tûnt el - olvasható a  Heves Megyei Hírlap keddi számában.
A legutóbbi, október 23-i nemzeti ünnep után 26 ünnepi, egyenként 1200 forintot érõ lobogóval lett szegényebb a kisváros.  Ezzel együtt immár 300 ezer forintnyi kárt okoztak a zászlótolvajok  a településnek - tájékoztatta az újságot a polgármester.
A polgármesteri hivatal feljelentést tett az ismeretlen tettesek ellen - közölte a lappal Víg Zoltán. (MTI)

Észak-Magyarország: Stukkóügyben fõügyészségi állásfoglalás

A fõügyészség foglal állást a miskolci sétálóutcában két hónapja történt baleset  ügyében; augusztus végén egy emeletes ház homlokzatáról lezuhant  stukkó agyonütött egy arra járó gyalogost - írta keddi számában az  Észak-Magyarország.
Az eset körülményeit közigazgatási eljárás keretében vizsgálta a rendõrség. Az építész szakértõk elkészítették  szakvéleményüket, amelyet megküldtek a rendõrségnek.
Az iratokat a Miskolci Ügyészségre továbbították, állásfoglalást  kérve. A városi ügyészség azonban úgy ítélte meg, hogy az  állásfoglalásra ebben az esetben a megyei fõügyészség hivatott, mert  esetleg felvethetõ a gondatlan emberölés jogi lehetõsége is, ezért  az aktát továbbküldték.
Az állásfoglalás az iratok áttanulmányozása után napokon belül  megszülethet. Büntetõjogi szempontból nem mindegy, hogy gondatlan  emberölésnek vagy enyhébb cselekménynek ítélik meg a történteket.  Gondatlan emberölés esetén több éves börtönbüntetés is kiszabható - olvasható a napilapban. (MTI)

AZ MTI LAPSZEMLÉJE

Népszava: a tehetséggondozásra kellene hangsúlyt helyezni az Új tudás programban

Eljött az ideje annak, hogy az Új tudás program öt pillére közül a  tehetséggondozásra helyezzék a hangsúlyt - mondta a keddi  Népszavának a Nemzeti Tehetségsegítõ Tanács elnöke.
Csermely Péter szerint lesz helye a jövõre erre a célra szánt több mint 17,5 milliárd forintnak, hiszen sem a közoktatás  egésze, sem a felsõoktatás alapképzése nem tehetségbarát - olvasható  a cikkben.
A tehetségek segítésére jelenleg rendelkezésre álló keretek  2009-ben csaknem megduplázódnak az EU tehetségekre jutó támogatásai  és a költségvetés által finanszírozott Nemzeti Tehetség Alap  jóvoltából - hívta fel a figyelmet a SOTE Orvosi Vegytani,  Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézetének professzora, aki  szerint "nyilvánvaló", hogy a pénzszagra meg fognak jelenni a  hirtelen jött, "pályázat csinálta tehetségfelcserek" is.
"Az a hírem a számukra, hogy itt nem érdemes próbálkozniuk. A  tehetséggondozási pénzek azoknak fognak jutni, akik komoly szakmai  háttérrel, hosszú évek önfeláldozó munkájával hitelesen  bizonyították, hogy megérdemlik azokat" - jelentette ki a lapnak nyilatkozva Csermely Péter. (MTI)

Népszava: Demszky szerint fél év alatt eldõlhetne az önkormányzati reform

A budapesti fõpolgármester szerint az öt parlamenti pártnak most, "egy kényszerû  gazdasági helyzetben" el kellene határoznia az önkormányzati  rendszer átfogó reformját; Demszky Gábor úgy látja, ha a pártok nem  védenék saját helyi háttérembereiket, akkor felére lehetne  csökkenteni az önkormányzati képviselõk számát - olvasható a keddi  Népszavában.
Minden párt szakértõi tudják, hogy a magyar önkormányzati rendszer átalakításával számottevõ erõforrásokat lehetne  felszabadítani, amelyeket a mindenkori kormány a közszolgáltatások  színvonalának javítására vagy akár adócsökkentésre fordíthatna -  mondta a lapnak nyilatkozva a szabad demokrata politikus, hozzátéve:  ha most elkezdenék a munkát, fél év alatt megtárgyalható lenne egy  átfogó önkormányzati reform, amelyet mind az öt parlamenti párt  támogatni tud.
Egészen pontosan 676 önkormányzati képviselõ van Budapesten,  "ezt minden további nélkül meg lehetne felezni" - fejtette ki  Demszky Gábor, aki azt is elmondta: hatvanhat helyett harminc  városatyával is jól mûködne a fõvárosi képviselõ-testület.
Nézete szerint az önkormányzati rendszer szûkítésének elsõ  lépése a megyék, a nagyvárosok és a régiók között párhuzamos  feladatellátás felszámolása lenne, jelentõsen csökkentve a megyék  szerepét.
Demszky Gábort fõpolgármesterként - mint mondta - külön is  bosszantja, hogy a budapestiek által befizetett összegeket, amelyek  az állami adóbevétel közel negyven százalékát teszik ki, az állam  nagyrészt nem a fõvárosban költi el, s így "lényegében a fõvárosiak finanszírozzák a megyei önkormányzatok mûködtetését is". (MTI)

Világgazdaság: jövõre indulhat az elektronikus árverés

Jövõre számítógépen licitálhatnak a vevõk a végrehajtás alatt álló  ingatlanokra, s ajánlataikat bármikor megtehetik, ha befizették a  tízszázalékos árverési elõleget - írta a keddi Világgazdaság.
Már folyik a végrehajtói kamara által mûködtetett árverési rendszer próbaüzeme - tájékoztatta a lapot Krejniker Miklós, a  Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke, aki azt is elmondta, hogy  a rendszer az egész ország valamennyi árverését összefogja, s  felöleli majd az árverezõk nyilvántartását, a hirdetményeket és a  licitnaplókat is.
Az új módszert a végrehajtási törvény idén elfogadott módosítása  teszi lehetõvé. A kamara eddig több millió forintot fordított az  elektronikus árverés informatikai hátterének fejlesztésére - olvasható a cikkben. (MTI)

Magyar Nemzet: bíróságon az MDF-es tisztújítás ügye

Keresetlevél érkezett a Fõvárosi Bírósághoz, amelynek szerzõi az MDF szeptember  27-én lezajlott, a párton belül botrányoktól övezett tisztújítását  támadják - írta a keddi Magyar Nemzet.
A lap úgy értesült, hogy a dokumentum szerzõi sorozatos szabálytalanságokra, a Dávid Ibolya-féle pártvezetés jogszerûtlen  lépéseire hívták fel a figyelmet. Ha a bíróság megállapítja a  szabálytalanságokat, akár megismételt tisztújítás is következhet -  olvasható a cikkben.
A beadvány szerint például Katona Kálmán, az Országos  Választmány akkori elnöke jogszerûtlenül járt el, amikor hét, a  tisztújításon való részvételre jogosult delegált mandátumát  visszautasította. A dokumentum arra is kitér, hogy a megyei  tisztújítások nyár közepi lezárulta után Dávid Ibolya - elnöki  hatáskörben, egyelõre nem ismert jogi aggályok miatt - három  megyében megismételtette a procedúrát.
A bíróság részére címzett anyag szerzõi azt kérik, vizsgálják  felül a tisztújítás jogszerûségét, s ha törvénytelenséget  tapasztalnak, semmisítsék meg annak eredményét. Az anyag szerzõi  egyúttal ügyészségi vizsgálatot is kezdeményeznek a pártvezetõség eljárásai ellen - tudta meg a Magyar Nemzet. (MTI)

Magyar Nemzet: Gyurcsány Ferenc személye az összefogás gátja

Az emberek ötvenhat százaléka véli úgy, hogy Gyurcsány Ferenc vezetésével nem  jöhet létre összefogás Magyarországon - írta a Nézõpont Intézet  felmérése alapján a keddi Magyar Nemzet.
Még az MSZP-tábor közel harmada is szkeptikus, szerintük a kormányfõ vezette összefogás nem valósítható meg - olvasható a  cikkben.
A kormányfõ nevéhez köthetõ "nemzeti csúcs" kezdeményezését  többen (44 százaléknyian) tartják puszta médiaeseménynek, mint  valódi problémamegoldásnak. A baloldali szavazók egyharmada, a  Fidesz-szavazóknak viszont a 64 százaléka mondta, hogy a csúcs nem  volt más, mint kommunikációs esemény.
A 13. havi nyugdíj, a 13. havi közalkalmazotti bér  befagyasztását a megkérdezettek háromnegyede ítéli  elfogadhatatlannak - emelte ki a Nézõpont Intézet felmérésének eredményeit bemutatva a Magyar Nemzet. (MTI)

Magyar Hírlap: Demeter szerint manipulál a titokminiszter

A nyilvánosság manipulálásával vádolja Szilvásy György titkosszolgálatokat  felügyelõ tárca nélküli minisztert az október 23-án leleplezett  állítólagos bombagyáros ügyének kezelése miatt Demeter Ervin, az  Orbán-kormány titokminisztere - olvasható a keddi Magyar Hírlapban.
A politikus utalt arra, hogy a hatóságok saját beismerésük szerint hetek óta tudtak arról, hogy az azóta elõzetes  letartóztatásba helyezett Tölgyesi Krisztián mire készül, így nagy  valószínûséggel arra is számíthattak, hogy október 23-án "nem  hétköznapi autóval" parkol le a Nyugati téren, ahol végül is  látványos külsõségek között "felfedezték" a házi gyártmányú  csõbombákat tartalmazó jármûvet - áll a cikkben.
"Szemmel látható a nyilvánosság manipulálása, hiszen teátrális  akció keretében csaptak le a rendõrök az állítólagos bombagyárosra a helyszínen" - mondta el a lapnak a fideszes politikus. (MTI)

Magyar Hírlap: inkább Omántól kellett volna kölcsönkérni

A miniszterelnöknek nem kellett volna lemondania a katari és ománi  látogatását: jobb lett volna, ha elmegy, s például Omántól vesz fel  kölcsönt, mintsem a valutaalaptól - mondta a keddi Magyar Hírlapnak  Csaba László közgazdász.
A lapnak nyilatkozó egyetemi tanár szerint jelentõs részben kommunikációs hibák sorozatának a következménye, hogy Magyarország  reflektorfénybe került a válsággal kapcsolatban.
"Az sem volt szerencsés, hogy a kormány nyilvánosságra hozta a  Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokat. Ha már erre az  útra lépett, akkor ezt mindenképpen a színfalak möogött kellett  volna levezényelni. Ehelyett lényegében azt üzentük a világnak, hogy bajban vagyunk" - fejtette ki Csaba László a Magyar Hírlapnak. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.