Szeged: távfűtésre nincs pénz, stadionra van

Hitelből fűti már karácsonykor a huszonhétezer szegedi távfűtéses lakást a Szegedi Hőszolgáltató Kft., mivel a cégnek egymilliárd forintos hiánya halmozódott fel.

A cég eladósodását fokozta az a tény, hogy a kormány a szegedi cég esetében nem kompenzálta megfelelően a távfűtési tarifa csökkentése miatt kieső bevételt. A szegedi távfűtő céget még 1999-ben, az akkori fideszes önkormányzat privatizálta úgy, hogy 49 százalékban az akkoriban számos város távfűtő cégében részesedést vásárolt Alfa Nova Kft. a magánbefektető. Az 51 százalékos tulajdonrészt birtokló szegedi önkormányzat és a kisebbségi Alfa Nova egymilliárd forint értékben nyújt kölcsönt a hőszolgáltatónak.

Szegednek erre nincs más pénze, mint egy nagyon régóta várt beruházásra, a Tisza partfal-rekonstrukciójának önerejére félretett pénz. A szegedi közgyűlés pénteki ülésén megszavazta a hitel folyósítását, azzal, hogy a távfűtő dolgozzon ki tervet, milyen átszervezésekkel tudja megspórolni ezt az összeget, hogy vissza tudja adni.

Hosszú vita után azt is elfogadta a szegedi közgyűlés, hogy 3 milliárd forintért stadion épüljön a városban. Szegeden egyébként NB III-es focicsapat lenne, mivel a szeged-csanádi egyházmegye által gründolt Szeged 2011 csapata a nyáron kiesett az NB II-ből. De most NB III-as csapat sincs, mivel a püspökség a csapatot Gyulára, a Grosics Akadémiára költöztette. A minőségi labdarúgás hiánya, illetve a távfűtés fenyegető összeomlása azonban nem akadálya a stadionépítésnek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.