Szeged: éles vita a mobil partfalról

A Szeged belvárosában uniós támogatással megvalósuló partfal-rekonstrukció miatt alakult ki éles vita a csongrádi megyeszékhely közgyűlésében pénteken.

A képviselők többsége végül nem fogadta el a napirendet, így nem született döntés az önkormányzat költségvetésének módosításáról, amely többletforrást biztosított volna az árvízvédelmi beruházásra.

Botka László
Botka László

Botka László (MSZP) polgármester az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a város biztonsága szempontjából rendkívüli fontosságú fejlesztés a korábban Keresztúri Farkas Csaba jobbikos, majd utóbb Bohács Zsolt fideszes képviselő vezette jobboldali többségű jogi bizottság hibájából került veszélybe.

A közgyűlés jobboldali többsége e testületet jelölte ki a beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzések lebonyolítására. A bizottság – az irányítóhatóság álláspontja alapján is szabálytalanul – két részfeladatra bontva kívánta lebonyolítani a partfalberuházás projektmenedzsment feladataira vonatkozó közbeszerzést, ez nyolc hónapos csúszást okozott – közölte a politikus.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzésre pedig csupán egy konzorcium tett ajánlatot, 1,8 milliárd forintos vállalási áruk azonban 550 millió forinttal meghaladta az eredetileg becsült költségeket. A tendert - a korábbi csúszás miatt - azonban nem lehet megismételni, mivel így a beruházás nem készülhetne el 2015 nyarára, az önkormányzat pedig ezzel elveszítené a fejlesztésre kapott 1,5 milliárd forintos uniós támogatást – mondta a polgármester.

A többletköltségekből 162 millió forintot az önkormányzat a fejlesztés más elemein elért megtakarításokból fedezne, 310 millió forintot – kedvező kormányzati döntés esetén – pedig kiegészítő támogatásként az állam biztosítana – tudatta Botka László.

Annak érdekében, hogy a beruházás október elején elindulhasson, a polgármester a jövő hétre összehívja a szegedi közgyűlés rendkívüli ülését.

 

Bukott baloldalozás

A szegedi Fidesz-KDNP frakció közleménye szerint törvénytelenül, megdöbbentő módon kíván közel félmilliárd forintot eltüntetni a város költségvetéséből Szeged MSZP-s polgármestere. A Fidesz–KDNP-frakció nem vesz részt olyan törvénytelen eljárásban, amelynek köze lehet "a bukott baloldal pártkasszáinak feltöltéséhez". Nem kívánjuk sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon, sem pedig Mesterházy Attila kampányát finanszírozni – áll a közleményben. Leszögezték ugyanakkor, megfelelő egyeztetések és törvényes közgyűlési előterjesztés esetén támogathatják a mobil partfal megépítését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.