Szeged: a droghasználók harmada Hepatitis C-fertőzött

Az intravénás droghasználók egyharmada Hepatitis C-fertőzött Szegeden. Ez a drogcentrum közelmúltban végzett szűrésén derült ki, ahol 55 főből 20 pozitív mintát kaptak - írja a delmagyar.hu portál. AIDS-es szegedi droghasználóról a centrum munkatársai nem tudnak, de ez nem jelenti azt, hogy nincs veszély: a fővárosban például találtak HIV-pozitív kábítószer-használót. De nemcsak az illegális szerek fogyasztói, az alkoholfüggők esetén is gondolni kell a veszélyre.

Bár a fővárosban zajlik a tűcserék 90 százaléka, Szeged a 4–5. helyet foglalja el a sorban. A szegedi drogcentrumban 2011-ben kezdték el az adomány- vagy cseretűk osztását, akkor 900 fecskendőt vittek el és 775-öt hoztak vissza, 2012-ben 1450-et vittek el, az önkormányzat támogatásának köszönhetően 2013-ban már 4300 steril tű került a droghasználókhoz, 2014 első félévében pedig 3400.

– Egyre több droghasználót tudunk elérni, de tévhit, hogy a tűcsereprogramtól szaporodik a használók száma, csupán egyre több intravénás droghasználót találunk meg – fogalmazott a portálnak Dr. Farkasinszky Terézia, az Ifjúsági Drogcentrum vezetője.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.