SZDSZ: csak a nagyoknak kedvezne a kormány választójogi csomagja

Az SZDSZ-nek az az álláspontja, hogy a kétpártrendszer kialakulását erősítené a kormányfő választójogi csomagja. Gulyás József erről nyilatkozott a NOL-nak.

Gulyás József, a párt képviselője lapunknak azt nyilatkozta: támogatják az Országgyűlés, illetve az önkormányzati testületek létszámának csökkentését, és akár a listás rendszer irányába is hajlandóak lennének „eltolni" a (jelenleg egyéni és listás képviseleti, vegyes) rendszert, a választói akarat torzítását eredményező megoldásokat azonban nem támogatnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány által javasolt megoldás a települési önkormányzatokból kiszorítaná, a nagy pártok ernyőe alá terelné a civil szervezeteket, illetve függetleneket. Az új modell ráadásul nem csak a helyhatóságokban erősítené a pártosodást: a pártok helyi támogatottsága nyilvánvalóan a parlamenti erőviszonyokat is meghatározza.

„A kormány által javasolt megyei mandátumkiosztási módszer, ahogy eddig is, most is kizárólag a Fidesznek és az MSZP-nek kedvez. Hiába van elvben 5 százalékos bejutási küszöb, ha az átlagos méretű megyékben még 8-10, a kisebb megyében pedig 12-15 százalékkal sem lehet mandátumot szerezni " - hangsúlyozta a liberális képviselő, a rögtönzések helyett érdemi egyeztetéseket sürgetve.

Az SZDSZ azt javasolja, hogy ne borítsák fel a rendszerváltáskor létrejött modellt: átalakítva, de tartsák meg a vegyes (egyéni és listás) rendszert.

A Fidesz tárgyalási alapnak tekinti a kormány javaslatát, de alapvetően vegyes modellben gondolkodik (megfeleznék az egyéni körzetből, illetve listáról megszerezhető mandátumok számát), az MDF pedig tisztán listás rendszert javasolt.

A pártok csak abban értenek egyet, hogy a jelenleginél lényegesebben kevesebb országgyűlési, illetve önkormányzati képviselőre van szükség.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.