Száztízmilliót ad dokumentumfilmekre a Médiatanács

Tizenhárom dokumentumfilmesnek nyújt összesen 110 millió forint támogatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

Kollarik Tamás elmondta: az Ember Judit pályázaton történelmi, kultúrtörténeti témákat feldolgozó alkotások készítői nyertek, de készül film Vásáry Tamás Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és karmester életéről is, aki idén ünnepli 80. születésnapját.

Mészáros Márta Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező A háború gyermekei címmel készülő filmjében egy, a történészek által csak most elővett témával, a háborús gyermekek évtizedekig elfojtott traumájával foglalkozik.

Kormos Gyula Krisztián Jane Hainingről és a budapesti Skót Misszió történetéről készít filmet. Jane Haining 1932-ben kezdett dolgozni a Skót Episzkopális Egyház budapesti misszióján, amely mintegy 400 zsidó és keresztény gyermek számára működtetett iskolát. A Gestapo 1944-ben tartóztatta le.

Csukás Sándor munkája - Zene nélkül nem él a cigány - a muzsikus cigányok életét dolgozza fel. A filmben az egyik leghíresebb zenész családból származó prímás, Bura Sándor életén keresztül ismerheti meg a néző a cigányzene jelenét, múltját és igen kérdéses jövőjét - közölte Kollarik Tamás.

Beszámolt arról is, hogy miközben Erdélyben kritikán aluli Drakula-túrák virágzanak, a valós történelem hívei, a mítosz ellenségei konferenciákat és fesztivált szerveznek a Poienari vár tövében, az egyedüli várnál, amely tényleg Vlad Tepes tulajdonában állt. Felméri Cecília és Lakatos Róbert Árpád filmje a két tábort, a fikció és a valóság híveit állítja szembe egymással.

Tóth Tamás dokumentumfilmje Európa egyik kulturális központjáról, Budapestről és egy különleges zenei társulatról szól, amely a város egyik kultúrkincsének, a pesti dalnak köszönhetően vált sikeressé. A szórakoztató zenés dokumentumfilm a múlt század első felében született magyar zenés-kávéházi dalok, illetve filmes dalslágerek titkait kutatja.

Kollarik Tamás közölte azt is, hogy a pályázók idén még két szakaszban adhatják be filmes terveiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.