Méregették egymást a szélsőjobbosok és az antifasiszták

Rendőrsorfal akadályozta meg, hogy összeverekedjen a "Becsület napja" címmel meghirdetett demonstráció és az antifasiszta ellentüntetők egy csoportja szombat délután a budai Várban, a Kapisztrán térnél - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A "Becsület napi" megemlékezésre érkezők és az antifasiszta ellentüntetés résztvevői a Kapisztrán téren összetalálkoztak, a két kisebb tábort rendőrsorfallal választották ketté és a rendőrök hátranyomták az egymást hergelő két csoportot.

Az előbbi demonstráció résztvevői a Clark Ádám téren gyülekeztek volna szombat délben, de a rendőrség tűzszerészei egy bejelentés nyomán lezárták a teret, valamint a Lánchidat és az Alagutat is. Emiatt a tüntetők nagy része nem tudott átmenni a hídon Pestről Budára, majd feljutni a budai Várba, így nagy kerülővel igyekeznek a helyszínt megközelíteni. Délután 4 óra előtt a rendőrség feloldotta a bombariadó miatti hatósági zárást.

Amint megírtuk, szélsőjobboldali szervezetek mégis megtartják közös megemlékezésüket az úgynevezett becsület napja alkalmából - egy hungarista portál legalábbis ezt állítja. „A rendőrség ugyan megtiltotta, de a szervezők bírósághoz fordultak, ahol érvénytelenítették a tiltó határozatot” – adta hírül egy szélsőjobboldali honlap. A gyülekezőt szombat déltől a Clark Ádám térre hirdették meg. A Kapisztrán téren mintegy száz fő lehet, akik magyar és német indulókat énekelnek.

A szélsőjobboldali megmozdulást mintegy százötven antifasiszta szimpatizáns várta a Dózsa György téren, onnan mentek fel a Várba. A Sikló melletti korlátra egy molinót feszítettek ki, amelyen a "No pasaran" (nem törnek át) felirat olvasható, alatta ugyanez rovásírással. (A "No pasaran" a spanyol polgárháború híres antifasiszta jelszava.)

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.