Százmilliós veszteségei miatt csúszik a szigetvári kórház bérbe adása

Csúszik a szigetvári kórház bérbeadása, mivel kiderült, hogy az intézmény adóssága nagyobb és kockázatosabb a korábban ismertnél.

Februárban - pályázattal - döntött arról a szigetvári közgyűlés, hogy a város 410 ágyas, 420 dolgozót foglalkoztató kórházát 25 évre bérbe adja egy szakmai befektetőnek, a Relevans kft.-nek. A kft. vállalta, hogy 140 milliót fizet a kórház vagyonának használatáért, emellett kifizeti az évente 1,8 milliárd forintból gazdálkodó intézmény 800 milliós hitelállományát, és évente átlagosan 100 milliót költ a kórház fejlesztésére.

Az intézmény átadásának eredetileg áprilisra tervezett határideje többször módosult. A csúszást eleinte az okozta, hogy a kórháznak nem volt pénzügyi mérlege. Májusban végre megszületett a mérleg, s abból kiderült, hogy a kórháznak 100 millió foirnt tőkevesztése van (amit az önkormányzatnak kell rendeznie), s az intézmény teljes adóssága közelíti az 1,1 milliárd forintot.

A mérleg elkészülte után úgy tűnt, hogy a város július 1-én átadja a Revelansnak a kórházat, ám a napokban ez a terv is kútba esett. Ennek oka az, hogy a kórház 200 milliós folyószámlahitelének útólag előkerült szerződése vállalhatatlan kockázatot jelent a kft.-nek, tudtuk meg a Relevans ügyvezetőjétől, Füzes Attilától. A hitelszerződés ugyanis lehetőséget biztosít a banknak arra, hogy a kórház számlájáról leemelje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által átutalt pénzt.

A kft. csak akkor veszi át a kórházat a várostól, ha az intézmény új és előnyösebb folyószámlahitelt-szerződést köt valamelyik bankkal. Ennek érdekében a kórház és a város vezetői több pénzintézettel is tárgyalnak, tájékoztatta tudósítónkat Paizs József, Szigetvár polgármestere.

Szigetvár számára sürgős feladat a kórház átadása, hisz a városnak havonta milliós nagyságrendű veszteséget termel az intézmény (a közgyűlés épp azért döntött a kórházeladásról, mert az önkormányzat nem bírt az intézmény veszteségével és fejlesztési igényével). Füzes Attila szerint egyébként azt követően, hogy a Relevans átveszi a kórházat, legalább egy év kell a veszteségek nullára faragásához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.