Százmilliókkal rövidítették meg az alvállalkozókat

Vádat emeltek a pécsi EKF-beruházások két fővállalkozója ellen. A vádlottak – utóbb fantomizált – kft.-je 320 millióval rövidítette meg alvállalkozóit.

Pécs 2010-ben, Európa Kulturális Fővárosaként 35 milliárdot költhetett - főképp uniós pénzből - új intézmények építésére és közterei megszépítésére. Az EKF egyik generálkivitelezője volt az I-Axis Kft., melynek két tulajdonosa – az Orfűn élő, 57 esztendős B. Sándor és fia – ellen most vádat emelt a Baranya Megyei Főügyészség.

Az említett kft. 2009 és 2011 között köztereket épített Pécsen, s a leszámlázott munkák értékét, mintegy 2 milliárd forintot a város kifizette a cégnek. A kft. minden munkát más cégekkel végeztetett el, ám az alvállalkozókat nem fizette ki, vagy nem fizette ki maradéktalanul. A két vádlott a városházától kasszírozott pénzből 350 milliót elutalt a saját érdekeltségeinek, kölcsön címén. Így a kft. húsz alvállalkozójának összesen 320 millió forint kárt okozott. Minderről a főügyészség szóvivője, Kutas Tamás tájékoztatta lapunkat.

A vádirat szerint a két férfi úgy akart megszabadulni adósságaitól, hogy az I-Axist fantomizálták. A céget „megvette" tőlük két ál-vállalkozó, egyikük egy aradi ember ellopott papírjaival. A két „vevőt" - akik az üzletért 300 ezer forintot kaptak volna - és a fantomizálás két közvetítőjét csődbűntettel és okirat-hamisítással vádolják. Ugyanezzel vádolják B. Sándort és fiát is, ám nekik különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalásért is felelniük kell. Utóbbiért akár tíz évet is kiróhat a bíróság.

Az I-Axis által tönkretett alvállalkozókat mindez aligha vigasztalja, hisz kevés esélyük van arra, hogy tartozásukat behajtsák: a két vádlott nevén csak egy 3 ezer négyzetméteres – talán tízmilliót érő - pécsi telephely van. Családi házuk, autójuk készpénzük nincs a vádlottaknak. Amúgy az I-Axis projektcég volt, s a kft. úgy nyerte el a 2 milliárdos térfelújítást, hogy a munkát meghirdető pályázat kiírása után alakult. Sokan felvetik, hogy érdemes lenne vizsgálni azok felelősségét is, akik a munkákat rábízták erre a múlt és háttér nélküli kft.-re.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.