Százmilliók a fideszes holdudvarnál

Közel százmillió forintos közpénzes megbízást kapott a volt kulturális államtitkár, Halász János ismerősének családi cége attól a szervezettől, amelyet Halász másik régi ismerőse vezet – adtuk hírül a nyáron. Mostanra kiderült: egy másik – Czomba Sándor államtitkárhoz köthető – pályázó kétszer ennyire szerződött.

Rajta kívül is akadnak figyelemre méltó győztesek: összesen több mint 400 millió forintról van szó. Lapunk nemrégiben számolt be arról, hogy a Szövetség az Életen át Tartó Tanulásért elnevezésű civil szervezet, amit Balázs Ákos, a debreceni önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője irányít, miként nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől egy felnőttképzési programra nagyjából kétmilliárd forintot egy olyan pályázaton, amelyen csupán a későbbi győztes tudott indulni. A szövetség ezt a megnyert összeget oszthatta tovább a projekt „alvállalkozóinak”.

Arról is írtunk, hogyan kapott ebből az összegből közel százmilliós megbízást Halász János korábbi kulturális államtitkár közeli ismerősének családi cége egy „gyorsított meghívásos pályázaton” úgy, hogy a riválisát kizárták. Jeleztük, hogy Halásznak nemcsak a nyertes, de a kiíró szervezetet vezető Balázs is régi ismerőse. További kutakodásunk után világossá vált: a programhoz kapcsolódó közbeszerzések közül korántsem ez az egyetlen, amelynek nyertese összefüggésbe hozható Balázs Ákossal vagy a Fidesszel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium felnőttképzésért is felelős államtitkárával, Czomba Sándorral könnyen kapcsolatba hozható Litauszki Kálmán cége bizonyult a legalkalmasabbnak a projekt lebonyolításához szükséges oktatási szolgáltatások beszerzésére: tette mindezt 200 millió forint értékben.Méghozzá úgy, hogy a csaknem 15 millió forinttal kedvezőbb ajánlatot tevő vetélytársat kizárták a versenyből, mert „egyéb módon” nem felelt meg a kiírásban szereplő és/vagy a jogszabály által előírt feltételeknek.

Különlegesség akad még bőven: egy debreceni önkormányzati vállalat programvezetőjének, Keczeli Danicának a férje három olyan cégben is érdekelt, amelyek összesen több mint 105 millió forint értékben kaptak különböző megbízásokat a debreceni Fidesz-frakcióvezető által elnökölt szervezettől.

Egy szabadon kialakított eljárásban Keczeli érdekeltségének is úgy sikerült elsőként befutnia, hogy a több mint kilencmillióval olcsóbb ajánlatot tevő céget ezúttal is diszkvalifikálni kellett. Az „egyéb” okok mellett azért is, mert „aránytalanul alacsony” ajánlatot tett. A program szakmai vezetője lapunknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy „valamennyi eljárás utóellenőrzés alá esett”, és a kontroll alkalmával mindent rendben találtak. Hozzátette, hogy az összes meghívott cég „megfelelő szakértelemmel és referenciákkal” rendelkezik, és a nyertesek a rájuk bízott munkát magas színvonalon végezték el.

Győztesek klubja

Oktáv Ráció Kft.: a Czomba Sándorhoz köthető Litauszki Kálmán cége 199 millió 350 ezer forintos megbízást kapott.

Keczeli-érdekeltségek. CTS Informatika Kft.: Keczeli Danica férjének, Keczeli Csabának közvetett, de számottevő részesedése van a cégben.

Datelek-Impex: a Keczeli család közös vállalkozása.

Marotinvest Kft.: Keczeli Csaba tulajdona. E cégek összesen mintegy 105 millió forint értékben nyertek közbeszerzéseket a projekt során.

Híd Média Kft.: Halász János közeli ismerőse, Jantyik Csaba családi vállalkozása, 99 244 961 forintért dolgozott a programban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.