Százmillióért vehet patikát az állam

Százmillió forintot csoportosított át a kormány patikavásárlásra. Emlékezetes: a patikapiac újraosztásáról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy ha a gyógyszerészek nem élnek a lehetőséggel, akkor az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga; a már meglévő gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25 százalékot, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot.

Lapunk a százmillió forint fölhasználásával kapcsolatban több kérdést is feltett az egészségügyért felelős államtitkárságnak, ezekre azonban lapzártánkig nem érkezett válasz. Egyebek közt arra lettünk volna kíváncsiak: az összegből hány patikában lehet résztulajdonos az állam.

Szócska Miklós államtitkár ugyanakkor hétfői sajtótájékoztatóján ismertette a kormány gyógyszerpiaci sikereit. Ezen a tájékoztatón a gyógyszerpiaci tulajdoni viszonyok újrarendezését az offshore kizárásával indokolta. Mint mondta: az új modell működőképességét igazolja, hogy csökken a veszteséges gyógyszertárak száma, és a gyógyszertárak tartozásai is apadnak. A kormány gyógyszerpiaci sikerei közt említette azt is, hogy 2012-ben az előző évhez képest 7,5 milliárd forinttal kevesebbet fizettek a betegek a támogatott orvosságokért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.