Százmilliárdot lehetne fogni a gázár támogatáson is

Szimpatikus az irány - mondta Adler Judit az adóátcsoportosítási tervekre. A GKI szakértője azt azonban nem érti, miért nem nyúlna a kormány a nyugdíjakhoz, és megfontolandónak tartaná például a gázár támogatások eltörlését.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen bejelentette: a kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben. Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató szakértője az elhangzott javaslatokra reagált lapunknak. (Összefoglalónk a rendkívüli ülésről: Gyurcsány: "életünk 2009-ben nehezebb lesz")

- Az áfaemelés, és az ezzel párhuzamos járulékcsökkentés szimpatikus irány, hiszen az elmúlt időszak megmutatta: nem sikerül érdemben visszaszorítani a feketejövedelmek szintjét, az emberek azonban az innen származó pénzt is elköltik. Az áfaalap ezáltal sokkal szélesebb, mint a járulékalap - mondta a szakember.

- Ami az alanyi jogon járó szociális támogatások felbruttósítását, és megadóztatását illeti, nem értem, miért épp a nyugdíjakat hagynák ki. Probléma az is, hogy juttatások jövedelmi színvonalhoz kötése esetén csak a hivatalos jövedelmek vehetők figyelembe, amelyek a legkevésbé sem magasak. Ezért ahhoz, hogy valóban legyen értelme ezeknek a döntéseknek, rendkívül alacsonyan kellene meghúzni azt a határt, ami felett nem járna a családi pótlék, vagy más juttatás - tette hozzá Adler Judit.

Szerinte szociális kiadásaink - bár a nemzetközi adatok szerint egy főre vetítve, vásárlóerőparitáson gazdasági helyzetünknek megfelelőek -, GDP-arányosan magasak, igencsak megterhelik a gazdaságot, ezért muszáj visszafogni a kiadásokat.

- Lehetséges megtakarítási forrás a gázár támogatások rendszere: a gáz díja a kőolaj árát követi kilenc hónapos késéssel, és mivel az igazán szegények fával, vagy más módon fűtenek, ezt a kedvezményt valójában a középréteg kapja. Ha a kőolaj ára tartósan alacsony marad, érdemes megfontolni a rendszer fokozatos eltörlését -- véli Adler Judit. Ez százmilliárdos tételt jelentene a költségvetésnek, hasonlóan a magánnyugdíjakhoz. - Itt jelenleg az állam pótolja vissza a Nyugdíjbiztosítási Alapba azt a 8,5 százalékot, amit a foglalkoztatottak a kötelező magánnyugdíj pénztári tagságra befizetnek. Érdemes lenne megfontolni a kötelező és a magán-nyugdíjpénztári ág összevonásával egy olyan konstrukció kialakítását, ahol teljesen elkülönül egymástól a tb és a magánnyugdíj finanszírozása. A magánágba csak a magánszemélyek és munkáltatóik fizetnének be, melyet az állam legfeljebb adókedvezményekkel ösztönöz - tudtuk meg a GKI szakemberétől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.