Százmilliárdos szerződésekre kíváncsi az E14

Az Együtt 2014 Orbán Viktor azon ígéretét próbálja behajtani, miszerint az E.on gázüzlet minden dokumentuma nyilvános lesz.

Az Együtt-PM az E.On földgáz-nagykereskedő, valamint földgáztároló cégeinek megvásárlásával kapcsolatos dokumentáció nyilvánosságára hozatalára szólítja fel a miniszterelnököt. Szigetvári Viktor és Jávor Benedek, a pártszövetség társelnökei csütörtökön tették közzé Orbán Viktornak írt nyílt levelüket.

Az MTI-nek megküldött dokumentumban arra emlékeztettek, hogy a kormányfő korábban azt nyilatkozta, az ügylet minden dokumentuma nyilvános lesz, így a magyar választópolgárok megismerhetik, mire és milyen feltételek mellett költ el a kormányuk több száz milliárd forintot.

Felidézték, hogy a Gazdasági Versenyhivatal a héten engedélyezte, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. megvásárolhassa az E.On földgáz-nagykereskedő, valamint földgáztároló cégeit, ezzel a szerződések hatálybalépéséhez szükséges valamennyi feltétel teljesült.

Azt írták, a különböző állami szervek, így a Miniszterelnökség is, továbbá a magyar állam tulajdonában álló gazdasági társaságok ugyanakkor mindeddig elhárították az E.On-ügylettel kapcsolatos adatigényléseket, megfellebbezték az elsőfokú, az iratok kiadására kötelező bírósági döntéseket.

Az Együtt-PM társelnökei szerint ha a kormányzat úgy dönt, hogy "rengeteg pénzért megvásárol egyes gazdasági társaságokat", akkor annak - az alaptörvénynek megfelelően - "a legteljesebb átláthatóság és nyilvánosság mellett kell megtörténnie".

Arra szólították fel Orbán Viktort, haladéktalanul gondoskodjon a vásárlással kapcsolatos dokumentumok teljes terjedelemben történő, azonnali nyilvánosságra hozataláról. Ezek között említették egyebek mellett a kormányfő és az E.On elnök-vezérigazgatója által aláírt, tárgybeli szándéknyilatkozatot, valamint a kormány elé került előterjesztéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.