Százezresre duzzad a kormánytisztviselői kar

A járási rendszer, a járási kormányhivatalok létrejöttével és az önkormányzati személyi állomány jelentős átcsatolásával százezer fölé emelkedik majd a kormánytisztviselők száma - közölte a közigazgatási tárca államtitkára.

Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára egy, a témában tartott rendezvényen emlékeztetett arra, hogy jelenleg 66 ezer kormánytisztviselő áll a központi közigazgatás rendelkezésére. Ugyanakkor a járási rendszer, a járási kormányhivatalok létrejöttével és az önkormányzati személyi állomány jelentős átcsatolásával százezer fölé emelkedik majd a kormánytisztviselők száma.

Az államtitkár a Személyügyi központ szervezetfejlesztése és a teljesítményértékelés című eseményen az Államreform Operatív Programról (ÁROP) szólva azt hangoztatta: az egységes személyzeti igazgatást lehetővé tevő eszköz, a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató Rendszer elengedhetetlen a modern közigazgatás fejlesztéséhez. Ezt az eszközt, illetve adatbázist szinte valamennyi környező államban használják már.

Horváth Viktor, a KIM főosztályvezetője az ÁROP-ról szóló előadásában egyebek mellett arról beszélt: bizonyított tény, hogy a köztisztviselői létszám és a közigazgatás működési kiadásai között nincs statisztikai összefüggés, és ez nemcsak Magyarországra, hanem az EU összes országára nézve is igaz. Ez azt jelenti, hogy a köztisztviselői karban történő létszámcsökkentés nem jelenti automatikusan a közigazgatási kiadások csökkenését is.

A főosztályvezető szerint a magyar közigazgatás teljesítménye mind nemzetközi összehasonlításban, mind pedig önmagához viszonyítva 2000 óta csökken. Közölte, hogy az elkövetkező három évben az ÁROP-nak jelentheti ebben a fordulópontot.

Ha az ÁROP a Magyary Programmal közösen mégsem tud fordulatot elérni a közigazgatás teljesítményében az elkövetkező egy-két évben, "akkor elég komoly problémák elé kell, hogy nézzen a közigazgatás".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.