Százezres büntetést ér a szilveszteri petárdázás

Szilveszterkor egyes pirotechnikai eszközök engedély nélkül használhatók, ám azok csak legális forrásból származhatnak. Petárdázni viszont tilos, és aki ezt megszegi, százezer forintig terjedő bírságra számíthat.

Aki kisebb tűzijátékkal szeretné köszönteni az újesztendőt, megteheti, de ügyelnie kell arra, hogy csak legális forrásból származó, megfelelőségi nyilatkozattal, magyar nyelvű használati útmutatóval, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetéssel ellátott pirotechnikai terméket vásároljon - hívják fel a figyelmet a rendőrség illetékesei. Engedélyezett árusítóhelyek általában a bevásárlóközpontok környékén és a piacokon működnek. Aki ilyen árut más forrásból szerez be, könnyen lehet, hogy maga is szabálysértést követ el, és emiatt százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A játékos pirotechnikai termékek, például a tortatűzijátékok - amelyek alig pár grammnyi hatóanyagot tartalmaznak - egész évben szabadon forgalmazhatók. Ezen a héten azonban szilveszterig nagykorú személyek kis- és - bizonyos korlátozásokkal - közepes tűzijátékot is szabadon vásárolhatnak, ám azokat csak december 31-én délután hattól január 1-jén reggel hat óráig használhatják fel. Érdemes azonban ügyelni arra, hogy a petárda továbbra is tiltott eszköz. Akinél ilyet találnak, azt megbüntethetik.

Szilveszter környékén a II., illetve egyes, a III. pirotechnikai osztályba sorolt termékek is engedély nélkül értékesíthetők. Ez utóbbiak hatóanyag-tartalma – amikor az égéstermék kiáramlásának iránya szabályozott, mint például a vezetőpálcás rakéták esetén – már korántsem elhanyagolható, hiszen elérheti a 750 grammot. Ez mindenképpen arra figyelmeztet, hogy az efféle eszközök felhasználása során fokozott óvatosságra van szükség.

Ha az ünnepek után valamilyen pirotechnikai eszköz esetleg megmaradt, azt a szilvesztert követő öt munkanapon belül vissza kell juttatni a kereskedőhöz, aki a terméket köteles átvenni, de a pénzt nem köteles visszaadni. Olyan helyen, ahol a visszavétel helyéről és pontos idejéről nem adnak tájékoztatást, nem célszerű vásárolni, mert akkor a forgalmazó maga sem tartja be a hatályos szabályokat.

A szabályokat sokan nem tartják be: a rendőrség idén az első háromnegyed évben több mint kétmillió petárdát, 227 ezer rakétát, mintegy nyolcvanezer pirotechnikai bombát, valamint csaknem harmincezer egyéb pirotechnikai eszközt foglalt le. Ezek hatóanyag-tartalma megközelítette a harminc tonnát.

- Minden pirotechnikai eszköz veszélyes, de a balesetek többségét eddig a házilag barkácsolt vagy illegálisan vásárolt termékek okozták - hangsúlyozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. - Ugyanakkor gyakran a józan ésszel ellentétes módon felhasznált eszköz okoz bajt - tette hozzá. Előfordult például, hogy egy feldőlt állványról indított rakéta egy férfit ágyékon talált, máskor meg egy kapucniba dobott petárda váltott ki jókora riadalmat.

Tavaly szilveszterkor viszont tragikus baleset történt, amikor valaki a döglöttnek hitt rakéta fölé hajolt, ami azonban beindult - a férfi azonnal meghalt. Bár nem a szilveszterhez kapcsolódik, de Győrfi elmondta: házilagosan készített pirotechnikai eszköz november végén Sopronban egy gyermek maradandó sérülését okozta.

Szentes György katasztrófavédelmi szóvivő arra emlékeztetett, hogy okuljunk az oroszországi Permben bekövetkezett esetből, ahol egy diszkóban keletkezett tűz. Vagyis: zárt térben ne használjunk semmilyen pirotechnikai eszközt, kivéve a minimális mennyiségű veszélyes anyagot tartalmazó tortatűzijátékot. Más eszközöknél fontos - hangsúlyozta -, hogy figyeljünk a kilövés irányára, vagyis legyünk tekintettel mások életének és testi épségének, s az idegen javak biztonságának szempontjára.

 

Szilveszteri emlék: petárdagyújtás
Szilveszteri emlék: petárdagyújtás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.