Százezres béremelést követelnek az orvosoknak, ötven százalékost az ápolóknak

Az orvosoknak nettó 100 ezer forintos, a szak- és a háttérintézményben dolgozóknak 50 százalékos béremelést követel a kormánytól még 2016-ban a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz). Nyomatékul jelzik, hogy eddig több mint tizenháromezren írták már alá a fiatal orvosok petícióját, amit öt nappal ezelőtt tettek közzé.

A reszasz.hu-n elérhető követelés arról szól, hogy a mindenkori kormány akkora forrást biztosítson az egészségügy működtetésére, amely garantálja a biztonságos betegellátást. Az érdekvédők szerint ehhez körülbelül 600-660 milliárd forintot kellene pluszban hozzátenni az egészségügy mostani kiadásaihoz. Magyarországon jelenleg a GDP négy százalékát költik az egészségügyre, míg a cseheknél, a szlovákoknál és a lengyeleknél átlagosan a bruttó hazai össztermék hat és fél százalékát.

A szakszervezet lapunkhoz eljuttatott közleménye állítja: a szakember-elvándorlást érdemben nem sikerült megállítani. A múlt évben is mintegy 941 orvos és 707 szakdolgozó kért igazolást a hatóságoktól külföldi munkavállalásához.

Mint írták: örülnek, hogy az államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán a betegbiztonságot helyezte programja középpontjába, ám ennek föltétele, hogy legyen elég orvos, ápoló, a háttérben dolgozó szakember az egészségügyi intézményekben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.