Százezer forintba kerülhet a Horthy-szobor leöntése

Vádat emelt a siófoki ügyészség Dániel Péter ügyvéd ellen, aki a Somogy megyei Kerekiben vörös festékkel leöntötte Horthy Miklós szobrát. A vádhatóság kisebb kárt okozó rongálás miatt 100 ezer forintos pénzbírság kiszabását kérte a bíróságtól.

Kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat a Siófoki Városi Ügyészség az elkövető szentendrei ügyvéddel szemben - adta hírül a sonline.hu. Mint ismert, a Somogy megyei Kerekiben Dániel Péter Horthy Miklós egészalakos szobrának felállítása után vörös festékkel öntötte le az alkotást. Az ügyészség pénzbüntetés kiszabását indítványozva a 100 ezer forintos kárért.

Dániel Péter és a leöntött szobor

A vádlott 2012. május 15-én éjfél körül jelent meg Kerekiben, és mivel elítélte Horthy Miklós kormányzóként kifejtett tevékenységét, illetve történelmi szerepét, a szobrot vörös színű zománcfestékkel, valamint barna színű alapozó festékkel leöntötte, és ecsettel bekente – állítja az ügyészség. A rongálás következtében az alkotás értéke csökkent, esztétikai megjelenése romlott. A vádlott két lapot is akasztott a szoborra "Tömeggyilkos" és "Háborús bűnös" felirattal - emlékeztet a megyei hírportál.

Az ügyészség megállapítása szerint a szobor megrongálásával 100 ezer 499 forint meg nem térült kár keletkezett, emiatt a vádiratban pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Dániel Péter a Facebook-oldalán fotókkal bizonyította, hogy ő rongálta meg a kereki szobrot - írja a sonline.hu.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.