Százezer bántalmazott nő

P-né M. Tímeát volt partnere 83 késszúrással ölte meg – ő az egyike azon áldozatoknak, akiket az elmúlt egy évben ölt meg partnere vagy volt partnere. Rájuk emlékeztek civil szervezetek Budapesten a meggyilkolt nőket szimbolizáló piros bábukkal, a néma tanúkkal.

Wirth Judit, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen munkatársa elmondta, hogy idén, a szokásoktól eltérően nem kaptak adatokat a rendőrségtől arról, hogy ebben az évben hány nőt ölt meg partnere vagy volt partnere. Hozzátette, hogy bíznak benne, hogy a számok hamarosan nyilvánosak lesznek. Kiemelte, hogy minimum százezer olyan nő él Magyarországon, akiket bántalmaznak a kapcsolatukban. Elmondta, hogy a rendőrség tavaly 12 ezer esetben rendelt el családon belüli erőszak miatt nyomozást, 2800 esetben állapítottak meg bűncselekményt, és körülbelül 1400 esetben adtak ki három napra szóló távoltartási rendelkezést.

A felszólalók emlékeztettek a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállása körül a közelmúltban kirobbant botrányra, a nőket sértő kijelentésekkel tarkított parlamenti vitára, majd az azt követő tüntetésekre és az ígéretre, hogy mégis lesz ilyen törvény.

A tüntetések kezdeményezője, a Nők Lázadása Csoport nevében Antoni Rita elmondta, hogy egyelőre nem látják biztosítottnak, hogy jó törvény fog születni, amely valóban az áldozatok érdekeit szolgálja majd. Szerinte a jó törvény kitér a cselekmények összes típusára, az áldozatok teljes körére, így nemcsak a jelenleg együtt élő, hanem a volt partnerekre is.

Emellett a jó törvény nem írja elő kötelezően a mediációt, vagyis a közvetítést a bántalmazó és az áldozat között, és nem teszi magánvádassá, hanem hivatalból üldözi a családon belüli erőszakot.

Hozzátette, hogy a jelenleg is zajló törvényalkotás során döcög az együttműködés a civilekkel, sőt megpróbálnak egyes civil szakértőket kizárni a folyamatból. Elmondta, hogy részben ezek miatt döntöttek úgy, hogy a Nők Lázadása mozgalomból egyesületté alakul, és folytatja a küzdelmet a nők jogaiért.

A tüntetésen részt vevő civil szervezetek képviselői arra is felhívták a figyelmet, hogy az Európa Tanács tagállamainak többsége már aláírta a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezményt, de Magyarország még nem. Eközben a civilek szerint évente mintegy 70 nőt öl meg partnere vagy volt partnere. Az összes emberölés közel negyven százalékát teszik ki a családi kapcsolaton belül elkövetett gyilkosságok. Ez a szám háromszor magasabb, mint bárhol a demokratikus világban – hangsúlyozták.

A megölt és bántalmazott nőkre mindenkinek gondolnia kell
A megölt és bántalmazott nőkre mindenkinek gondolnia kell
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.