Századvég: A többség tiltáspárti

A megkérdezettek fele nem ért egyet az önkényuralmi jelképek tiltásának feloldásával.

A Századvég friss közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a lakosság többsége nem ért egyet azzal az alkotmánybírósági döntéssel, amely megsemmisítette az önkényuralmi jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi rendelkezést - a felmérés eredményéről hétfőn tájékoztatta a Századvég Alapítvány az MTI-t.

Az intézet közleményében emlékeztetett: az Alkotmánybíróság (Ab) február 19-ei döntése alapján 2013. április 30-ai hatállyal megsemmisítette az önkényuralmi jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi rendelkezést. A Századvég legfrissebb kutatása ennek a döntésnek az ismertségét és társadalmi megítélését vizsgálta a felnőtt korú magyar lakosság körében.

A kutatás eredményei alapján a lakosság mintegy háromnegyede (73 százalék) hallott az Ab-nek erről a döntéséről, vagyis az ügy ismertsége magasnak mondható.

A megkérdezettek többsége (51 százalék) nem ért egyet azzal, hogy a testület megsemmisítette az önkényuralmi jelképek használatát tiltó rendelkezést, 26 százalékuk fejezte ki egyetértését, 23 százalékuk pedig nem tudott vagy nem akart nyilatkozni a kérdésben.

A kutatás módszertanáról az intézet azt írta: a Századvég telefonos, kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2013. február 22. és 24. között, amelynek során 509 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg úgynevezett CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 4,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna - tették hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.