Belföld: Századvég: Százmilliárd hiányzik az oktatásból - NOL.hu
 

Századvég: Százmilliárd hiányzik az oktatásból

Mintegy százmilliárd forint hiányzik az oktatási rendszerből – mondta György László, a kormányközeli Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna esti műsorában. Szerinte az Eurostat adatai alapján 0,3 százalékkal van Magyarország elmaradva az uniós átlagtól a GDP-arányosan oktatásra fordított összegben, ami körülbelül ennek a százmilliárd forintnak felel meg.

Az átlageredményeket nézve a magyar diákok az OECD középmezőnyének alján helyezkednek el, azonban ez nagyon egyenlőtlenül oszlik el az országban - ismertette. Nagy a különbség a világ élvonalát képviselő elitgimnáziumok és vidéki leszakadó területek között - mutatott rá.

Ez a szakértő szerint arra vezethető vissza, hogy a 2013-as átalakítás előtt az önkormányzatok voltak a fenntartók többségében, amelyeknek 20, majd 50 százalékban kellett volna finanszírozni az iskolákat. Mivel sok önkormányzatnak nincsenek saját bevételei, a 20 százalékot sem sikerült kitermelniük sok esetben. Az oktatás irányításának központosításával a területi egyenlőtlenség enyhítését szeretnék elérni - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér