Századvég-botrány: dőlhet a szennyes

A VS.hu újságírójának kiadják a Századvég tanulmányait, de nem használhatja fel azokat, bármit is jelentsen ez.
A Századvég-csoport által a kormánynak írt tanulmányok átadására kötelezte a Miniszterelnökséget az elsőfokú bíróság - írta a VS.hu

Ítéletet hirdetett a Fővárosi Bíróság abban az adatkiadási perben, melyet a VS.hu munkatársa, Joó Hajnalka indított a Miniszterelnökséggel szemben. A bíróság úgy döntött, a Miniszterelnökségnek megismerhetővé kell tennie a Századvég-csoport által a kormánynak készített tanulmányokat. A bíróság az ítélet indoklásában megalapozatlannak tartotta a Miniszterelnökségnek az utóbbi hónapokban alkalmazott védekezését, amely szerzői jogokra hivatkozva próbálta fenntartani a dokumentumok titkosságát. A bíróság azt sem tartotta elegendő oknak a dokumentumok visszatartására, hogy azokat a kormány döntés-előkészítő jellegűnek minősítette, és mivel a döntések még nem születtek meg, ezért titkosan kell kezelni.

A bíróság az ítélet magyarázataképpen elmondta, a Miniszterelnökség kötelezettsége arra vonatkozik, hogy tegye lehetővé az újságírónak, hogy megismerhesse az adatokat, felhasználnia viszont nem szabad azokat. Azt a bíróság nem fejtette ki, hogy a megismerés és a felhasználás között hol húzódik a határ.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Századvég 4 milliárd forint értékű kormányzati megbízást nyert el 2010 óta, többek között tanulmányok elkészítésére. 

A Századvégről a cég korábbi kutatási igazgatója, Mellár Tamás a Népszabadságnak azt nyilatkozta korábban: azért jött el, mert számára kiderült, hogy "az egész műhely csak egy pénzmosoda".

"Jöttek a megrendelések a minisztériumoktól, hogy csináljunk ilyen kutatást, meg olyant, én meg kutatási igazgatóként azt mondtam, hogy nem tudjuk megcsinálni, mert ehhez nem értünk. Ne törődj vele, mondták, akkor is meg kell csinálni, valamit kaparjatok össze, aztán majd úgyis ki fogják fizetni. Akkor döbbentem rá, hogy én csak aláírni kellettem. A minisztérium utalja a pénzt, én aláírom, s a miniszterelnök tanácsadói fölveszik nálunk a nagy pénzt, miközben nem végeznek érdemi munkát. Azért kaptak nálunk pénzt, merthogy tanácsadóként nem tudták őket kifizetni. Azóta az összes ember, akit én vittem a Századvéghez, eljött onnan, mert látták, hogy nincs szükség igazi szakmai munkára" - nyilatkozta lapunknak Mellár.

A Századvég visszautasította Mellár "hazugságait" és be is perelték a közgazdászt jó hírnév megsértése miatt. közölték továbbá, hogy minden esetben a jogszabályoknak és a szerződéses kötelezettségeknek megfelelően végzik munkájukat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.