Századvég: A többség egyetért a bevándorlók elleni kampánnyal

A Századvég felmérése szerint a magyar társadalom többsége egyetért a kormány bevándorlókról szóló hirdetéseinek üzeneteivel. A múlt héten készített országos közvélemény-kutatás szerint a nemzeti konzultáció három üzenete közül kettőnek a támogatottsága független a válaszadók politikai nézeteitől.

A Századvég Alapítvány - ezer felnőtt telefonos megkérdezésén alapuló - felmérése annak járt utána, hogyan vélekednek az állampolgárok az óriásplakátokon megjelent állításokról. A múlt héten, kedd és vasárnap között végzett felmérés összegzését kedden juttatták el az MTI-nek.

Kapcsolódó publi: Ezeket a plakátokat megrongálni a legmélyebben racionális dolog

"Most akkor ér-e plakátot rongálni? Ma nincs olyan kérdés, ami jobban foglalkoztatná a hazai közéletet. Olyan súlyú az ügy, hogy még a valóságtól is független politikai elemző, Török Gábor is borúlátó összegzéssel jelentkezett. Megállapította, hogy a plakátharc a magyar politika egyik mélypontja". Pető Péter publicisztikáját itt olvashatják.

Az adatfelvétel szerint a magyar törvények és a magyar kultúra tiszteletben tartásának fontosságával kapcsolatban általános és szinte egyöntetű az egyetértés, hiszen a megkérdezettek 85, illetve 77 százaléka osztja ezeket a véleményeket.

A nyilvánosságban leginkább vitatott, "Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!" állítást is támogatja a választópolgárok többsége, 59 százaléka.

A kutatásban a politikai hovatartozás dimenziójában is vizsgálták a kérdéseket, ebből az derült ki, hogy az első két üzenet (a magyar törvények és a magyar kultúra tiszteletben tartása) támogatottsága lényegében független a válaszadók politikai nézeteitől, a magyarok munkáját érintő kérdésben pedig csupán a magukat baloldalinak valló válaszadók körében tapasztalható elutasítás.

Kapcsolódó galéria: Nem eheted el a magyarok máját!

Elsöpörte a népharag a kormány gyűlöletkampányát. A bevándorlóellenes plakátokat sorra szaggatják le, festik át civil aktivisták - Galériánkban a legszebb remekművek közül válogattunk.

A magukat jobboldalinak vagy középen állónak definiálók körében a munkahelyekkel kapcsolatos állítás is elnyerte a többség egyetértését - írták.

A Századvég szerint az utóbbi évek egyik leghevesebb politikai vitáját váltották ki azok a plakátok, amelyeket a kormány a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációban való részvételre buzdítás szándékával helyezett ki.

A három változatban megjelenő fő üzenet arra hívja fel a figyelmet, hogy aki az Európai Unión kívülről Magyarországra érkezik, annak "tiszteletben kell tartania a kultúránkat", "be kell tartania a törvényeinket" és "nem veheti el a magyarok munkáját".

A Századvég felmérésében szereplő kérdés úgy szólt: Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet a kormány bevándorlással kapcsolatos óriásplakátjainak alábbi üzeneteivel?

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.