Száz év szennyeződését távolítják el a Csepel Művek területéről

A zöldtárca megbízásából megkezdődött a Csepel Művek mintegy 240 hektáros területének környezeti kármentesítését célzó stratégiai szakanyag kidolgozása - mondta Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) szakállamtitkára Budapesten.

Az 56 millió forintos beruházás célja a hozzávetőleg egy évszázadon át történt szennyezés eltávolításának - környezetvédelmi, gazdasági, egészségügyi és városfejlesztési elképzelésekhez illeszkedő - megtervezése. A telep legjelentősebb szennyező forrása a fémmegmunkáláshoz, illetve a terület feltöltéséhez használt salak, valamint a rossz állapotú felszín alatti csatornarendszer.

Bontási törmelék a Színesfém utcában a volt Csepel Művek gyártelepén
Bontási törmelék a Színesfém utcában a volt Csepel Művek gyártelepén

A terület állapotfelmérését végző konzorcium 50 helyszínen tart mintavételi fúrásokat, valamint történeti kutatásokat, és archív adatok felkutatását is elvégzi.

A szakállamtitkár a kármentesítés teljes költségét, valamint annak várható időtartalmát sem kívánta megbecsülni. Mint mondta, a későbbi munkálatok pénzügyi forrásainak felkutatása a stratégiai terv része.

A KvVM tájékoztatása szerint a Weiss Manfréd Művek (WMM) területén 1910-ig főleg rézdobozokat, tányérokat, illetve töltényhüvelyeket gyártottak. A II. világháború végéig főként hadiipari tevékenységet betöltő gyár jelentős része romba dőlt 1944-ben, a később államosított Csepel Vas- és Fémművek pedig már több mint 40 ezer embert foglalkoztatott.

Az 1983-ban megszűnt vállalatot 15 utódcég követte, amelyek termelése 1990-től visszaesett. Az 1994-es privatizáció során mintegy 270 tulajdonos és bérlő között osztották fel a területet.

A gyártelepen 2008 januárjában fejeződött be 2.200 tonna galvániszappal szennyezett föld elszállítása, a terület kármentesítésére eddig nem került sor, pedig a hordókból akár a talajvízbe, illetve a csatornákba is szivároghatott a szennyezőanyagból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.