Száz euróért vett gyermekpornóért sem kell börtönbe menni?

Fizessen 25 ezer forintot vagy 100 eurót, és annak ellenére sem indul büntetőeljárás Ön ellen, hogy a számítógépéről bizonyíthatóan gyermekpornó-filmeket és -fényképeket továbbítottak.

Egyedülálló férfi hétvégi unaloműzés gyanánt szörfözött a világhálón szombat este, majd levélírásba kezdett, amikor lefagyott a gépe. Pár másodperccel később a képernyőjén megjelent látszólag hivatalos rendőrségi felhívás, miszerint: „a Magyar Rendőrség Osztály Elleni Kiberbűnözés” zárolta az ön számítógépét, mivel azon gyermek- vagy állatpornót tárol, ilyen tartalmú oldalt látogatott vele, avagy a számítógépéről spam-eket, esetleg jogosulatlanul szerzői jogi oltalom alá eső zeneszámokat és filmalkotásokat terjesztett”.

Később a rendőrségi logóval ellátott közlemény kissé megengedőbbre vált, és felvetik annak a lehetőségét, hogy a címzett gépét komputervírussal fertőzték meg és ily módon kivonták az irányítása alól, azaz a fenti törvénytelenségeket mások követték el a gépével. Ez sem jelenti azonban azt – folytatódik a figyelmeztetés –, hogy az illető elkerülheti a fentiek miatt rá váró felelősségre vonást, ami a Büntető törvénykönyv vonatkozó cikkelye értelmében kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés is lehet, mivel „felelőtlen számítógép-használatával maga is tevőlegesen részt vett a fenti jogsértések valamelyikének elkövetésében”.

„Ön ellen 72 órán belül büntetőeljárás indul, és az Ön, illetve számítógépe adatait megküldik az Europolnak, az Interpolnak, a hazai és nemzetközi számítógépes bűnözés elleni hivataloknak” - folytatódik a figyelmeztetés. (A nyomaték kedvéért alább olvasható az adott gép legkülönbözőbb azonosítói.) Aztán a következő mondat ismét megengedőbb. „Tekintettel arra, hogy nyilvántartásunk szerint először követi el a fenti cselekményt, lehetősége van arra, hogy 25 ezer forint vagy száz euró befizetésével rendezze az ügyet. Számítógépe a pénz befizetése után 72 órán belül újra használható lesz”.

Fizetni Ukash és más készpénz-helyettesítő kártyák megvásárlásával lehet.

Természetesen nem a rendőrség küldte az idézett üzenetet és nem is a „Osztály Elleni Kibebűnözés” zárolta olvasónk számítógépét, ahogy annak a több tucat sértettnek a gépét sem, akik az elmúlt hetekben tettek feljelentést hasonló támadás miatt országszerte. A rendőrség nem szokta e-mailben bejelenteni, ha valaki ellen nyomozást készül indítani, főleg nem, ha az illetőt kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyel gyanúsítják. A számítógépeket sem távkapcsolattal blokkolják, hanem lefoglalják és elviszik, majd átadják a vizsgálatukra jogosult szakértőknek.

A történtekért a Ransomware nevű vírus, és az azt világszerte terjesztő nemzetközi bűnszervezet a felelős. A csoport, vagy csoportok Európa számos országában követtek el, vagy legalábbis kíséreltek meg hasonló csalásokat, mindenütt a helyi rendőrség logójának és más jelképeinek a felhasználásával. Információink szerint eddig csak Spanyolországban sikerült elfogni egy orosz férfit, aki a gyanú szerint ismeretlen társaival a Ransomware vírus felhasználásával kísérelt meg csalásokat.

A gépet blokkoló és a zsaroló üzenetet továbbító szoftver információink szerint nemcsak, sőt, elsősorban nem a tiltott tartalmakat (gyermekpornó) hordozó oldalak, de még csak nem is kizárólag erotikus vagy más, extrém oldalakon keresztül támadja meg a gépeket. Nem megfelelő vírusvédelem esetén a levelező rendszerek is továbbadhatják. A rendőrség épp ezért már felvette a kapcsolatot a témában az internetszolgáltatókkal.

Magyarországon február közepén figyelmeztetett először a BRFK „a különböző internetes oldalakon keresztül terjesztett káros tartalmú szoftverekre. Országosan néhány tucat esetet jelentettek be addig. Felhívásukban külön is figyelmeztettek: senki ne fizessen a gépe újraindításáért.

Egyébként a rendőrség közleménye szerint elvileg a vírus által blokkolt gép minden gond nélkül újraindítható, csak előbb le kell választani a gépet a világhálóról (ki kell húzni az internetes kapcsolatot, ki kell kapcsolni a modemet), mert a vírus csak aktív internetes kapcsolat mellett működik. Sikeres újraindítás esetén, adatmentés és alapos vírusirtás, vagy a gép szoftvereinek újratelepítése szükséges. A gyakorlatban azonban több komputert csak szakemberek tudtak újra életre kelteni.

A BRFK számítástechnikai rendszerek és adatok elleni bűncselekmény gyanújával nyomoz ismeretlen tettesek ellen. Egyelőre nem tudni, hogy a hét végi eset a februári támadás-sorozat utózöngéje, vagy egy újnak a kezdete. Információink szerint a rendőrség mindenestre jogsegélyt kért Spanyolországtól, tisztázandó, hogy az ott elfogott orosz és csoportja állnak-e a magyarországi támadások hátterében, vagy egy másik, tőlük független sejt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.