Száz emberből 86 bizalmatlan a politikával szemben

A politikusokban alig, a rendőrökben viszont nagy számban bíztak a megkérdezettek. A nem reprezentatv országos felmérés meglepő tanulsága, hogy a társadalmi bizalmatlanság magával rántotta az államtól független szektor intézményeit is.

Rendkívül erős a politikusok elutasítottsága Magyarországon - egy nem reprezentatív országos felmérés alapján. A Közösségfejlesztők Egyesülete, a Civil Kollégium és a Magyar Művelődési Intézet őszi adatfelvétele szerint a megkérdezettek 86 százaléka bizalmatlan a politikai élet szereplőivel szemben.

A szúrópróbaszerű kérdőíves felmérés során 4200 embert kerestek meg az ország valamennyi megyéjében. A kutatás azért nem tekinthető reprezentatívnak, mert az adatfelvételt az "átlagosnál valamivel aktívabb társadalmi közegben", különböző civil rendezvényeken végezték.

A megkérdezettek 81 százaléka volt elutasító a parlament intézményével szemben, ez az arány alig valamivel jobb, mint amit a politikusoknál általában mértek.

A politikusok elutasítottsága "már nem csupán tartózkodást, gyanakvást, de a hiteltelenség nagyon komoly szintjét fejezi ki, azt, hogy egyáltalán nem számítanak rájuk" - írják az összegzésben.

Az adatok szerint ugyanakkor 2008 őszén "viszonylag kitüntetett bizalmi szerepet" töltött be a rendőrség; a válaszadók több mint 41 százaléka bízott a szervezetben "nagyon" vagy "eléggé". Az igazságszolgáltatás bizalmi indexe ezzel szemben mindössze 33, míg az önkormányzatoké 39 százalékos volt.

A felmérés meglepő eredményt is hozott; míg a korábbi években a civil szervezetek iránti bizalom erős volt, addig 2008 őszére az ő elfogadásuk jelentősen romlott. Ezt azzal magyarázták, hogy "a mind szélesebb körűvé váló és egyre erőteljesebb mértékű társadalmi bizalmatlanság magával ragadta és rántotta az államtól független szektor intézményeit".

A felmérés összegzői arra figyelmeztettek, hogy "a közbizalom és a civil részvétel tartós hiánya (a közéletben) a demokrácia rombolódásához vezethet".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.