Száz alvállalkozó egymilliárd forintja

Egymilliárd forint kintlévőségét próbálja behajtani egy győri cégen száz vállalkozó. A károsultak követeléskezelője az a Szabó Bálint, aki Gyurcsány őszödi beszédének kiszivárogtatásáról mondott nemrég furcsa dolgokat.

Szabó Bálint ezúttal nem arról nyilatkozott, hogy mi is történt Eduardo-Rózsa Flores lakásán, amikor szocialista pártvezetők állítólag Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatásáról egyeztettek. A kalandos közéleti pályát befutó fiatal politikus újabban követeléskezeléssel foglalkozik a Likvid Kontroll kft. ügyvezetőjeként.  Általában olyan alvállakozókat képvisel, akik nem jutottak a pénzükhöz elvégzett munkájuk után. Legutóbb a szegedi Szeviép ellen kintlévőségeikért tüntetők élén bukkant föl. Pénteken pedig a csődeljárás alatt álló Raabvill károsult alvállalkozóival együtt demonstráltak Győrött, a városon átvezető fő úton.

- Több mint száz, az ország különböző részein dolgozó  alvállalkozónak és önkormányzatoknak egymilliárd forinttal tartozik a győri székhelyű Raabvill – állította a városháza előtt az ügyvezető, majd hozzátette: ha ezt meg lehet csinálni, akkor Magyarországon veszélyben a gazdasági közbiztonság.

 - A mi cégünknek 26 millióval tartoznak – szól közbe Kocsis Attila, a többek között Budapesten és Győrben is működő Gépbér Hungária területi képviselője.

- Milyen egyezségben lennének hajlandók megállapodni? – kérdeztük tőle.

- Nézze, mi eleve nagyon nyomott árat kértünk a szolgáltatásainkért, abból már igazán nem szeretnénk alkudni.

Kérdés, hogy hozzájutnak-e, s mikor a kintlévőségük teljes összegéhez. A villanyszereléssel, elektronikai kivitelezéssel foglalkozó  Raabvill ugyanis csődeljárás alatt áll, s indoklása szerint eddig azért nem tudott fizetni, mert nekik is sok megrendelő tartozik jelentős összeggel. Az alvállalkozók követelésének egy részét pedig vitatják is.

- A demonstrálók közül nekem tartoznak a legkevesebbel, de az is 2 millió 300 ezer forint – mondja a budapesti Berecz-fivárek Kft. egyik tulajdonosa, Berecz József.

A forgalomlassító demonstráción részt vettek a győri Loland munkatársai is, akik szerint több tízmillió forintjuk ragadt benn a Raabvill-nél.

Szabó Bálint úgy tudja:  a Raabvill korábban azt ajánlotta az alvállalkozóknak, hogy egyelőre elégedjenek meg összesen 25 millió forinttal, s akkor a  továbbiakban is megbízásokat kapnak a cégtől. Az alvállalkozók ezt akkor nem fogadták el.

A Likvid Kontroll ügyvezetője a szabadságon lévő Borkai Zsolt polgármesternek, országgyűlési képviselőnek adott át petíciót a városházán. Ebben azt kérték, hogy a képviselő a hasonló esetek megakadályozása végett kezdeményezze a jelenlegi jogszabályok szigorítását, a kiskapuk bezárását.

A tüntetők ezt követően az ipari parkba mentek egyeztetni a Raabvill vezetőivel. A megbeszélésen elhangzott, hogy a társaságnak van fedezete a kintlévőségek kifizetésére, ingó- és ingatlanvagyona eléri az 1,4 milliárd forintot. Az esetenként szenvedélyes, ám a megállapodásra törekvő vita után végül megegyeztek abban: első körben, az ősszel 50 millió forintot kifizetnek az alvállalkozóknak, s rövidesen ismét asztalhoz ülnek a folytatás ütemezése végett.  Mindenben a csődtörvény szabályai szerint járunk el, fogalmazott László Kálmánné, a Raabvill ügyvezetője.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.