Száz napja nem tudjuk, ki nem utazhat az USA-ba

A Magyar Liberális Párt és az Együtt is követeli, hogy hozzák nyilvánosságra az Egyesült Államokból kitiltottak névsorát. Száz nap telt el a botrány kipattanása óta.  

Száz napja nem tudni, pontosan mi is áll az amerikai kitiltási botrány mögött, ezért a Magyar Liberális Párt (MLP) továbbra is követeli a kormánytól, álljon a nyilvánosság elé, és tájékoztasson arról, kik az ügy érintettjei, felelősei - mondta Fodor Gábor, az MLP elnöke szombati sajtótájékoztatója után.

A politikus hangsúlyozta azt is, hogy a kabinetnek normalizálnia kell "a mélypontra jutott" diplomáciai kapcsolatát az Egyesült Államokkal. Szerinte erre jó alkalom az új amerikai nagykövet, Colleen Bell érkezése Budapestre. Fodor Gábor azt mondta, a kormánynak nem keleti nyitással kellene foglalkoznia, hanem nyugati szövetségeseivel kellene szorosra és működőképesre fűznie a viszonyát.

A pártelnök egyúttal kérte Kövér László házelnököt, hogy februárban, a parlamenti ülésszak elején az Országgyűlés tűzze napirendre az amerikai kitiltásokat vizsgáló parlamenti bizottság felállítására vonatkozó javaslatukat, amelyhez már korábban összegyűjtötték a szükséges negyven aláírást.

Az Együtt továbbra is a magyar-amerikai kapcsolatok rendezését sürgeti, ennek első állomásaként pedig követeli, hogy hozzák nyilvánosságra az Egyesült Államokból kitiltottak névsorát - közölte Hajdu Nóra, a párt elnökségi tagja, külügyi szakpolitikusa szombaton. Az ellenzéki politikus szerint a magyar-amerikai kapcsolatok mindaddig nem állhatnak vissza a rendes kerékvágásba, amíg a viszonyt olyan ügyek terhelik, mint a kitiltási botrány. Hajdu Nóra közleményében azt írta, az Együtt arra is felszólítja a kormányt, hogy mondja meg, milyen eszközökkel akarja felvenni a harcot "a mindent átszövő korrupció" ellen, amely az amerikai kitiltási botrányig vezetett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.