Szaúd-Arábia felé kacsingat a Corvinus

Business class, ötcsillagos szálloda teljes ellátással, napidíj – az egymilliárdos adósságával küszködő Corvinus Egyetem és annak oktatói is jól járhatnának a Szaúd-arábiai King Abdulazisz egyetemmel kötendő megállapodással.

Az Index cikke szerint a Corvinus szenátusa támogatta a megállapodástervezetet, miszerint a szaúdi egyetemen tanuló női hallgatóknak távoktatásban lehetősége lenne corvinusos doktori képzésben részt vennie, a magyar oktatók pedig időnként kiutaznának hozzájuk az arab államba.

"A szaúdi lehetőség kifejezetten jól jöhet a több mint egymilliárd forintos adósságot maga előtt görgető, súlyos anyagi problémákkal küzdő budapesti egyetemnek, hiszen a doktori képzésért az arab állam fizetne. Sőt, a kiutazó oktatók is el lennének kényeztetve: business classon utazhatnának, ötcsillagos szállodában lakhatnának teljes ellátással, de még a napi költségeiket is fizetnék a szaúdiak egy bizonyos összegig" – írja a hírportál.

A megállapodás szépséghibája, hogy ha a két intézmény között vitás kérdés merülne fel, és ezt a felek nem tudnák egymással két hónapon belül rendezni, akkor a végső döntés a szaúdi Bírósági Panasztestületé, a szerv döntését pedig mindkét félnek el kellene fogadnia. A megállapodástervezet ugyanakkor nem pontosítja, milyen jellegű nézeteltérésekről lehetne szó, és ez mennyiben érintheti a magyar oktatók tevékenységét.

A Corvinus Egyetemen egy nemzetközileg is „piacképes” iszlám kutatási központot is létrehoznának, s ebben is szerepük lenne a szaúdiaknak.

A szaúdi állam komoly pénzeket áldoz arra, hogy hallgatói külföldi egyetemen tanuljanak. Eddig már 149 ezer szaúdi hallgató kezdte meg tanulmányait külföldön, s Magyarországra is 1500 diák érkezhet a következő években az ösztöndíjnak köszönhetően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.