Szapáry magyarázza a magyar médiabizonyítványt

Olvasói levélben válaszolt a The Washington Postban a magyarországi médiaszabadsággal kapcsolatos vádakra Szapáry György washingtoni nagykövet; levele pénteken jelent meg a lap internetes változatában.

A nagykövet emlékeztetett rá, hogy Mark Palmer, Haraszti Miklós és Charles Gati február 27-i, Szabad hangot Magyarországnak című publicisztikájában azt állította, a médiaszabadság Magyarországon annyira korlátozott, hogy az egyensúly visszaállítása érdekében újra kellene indítani a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adását.

"Minden valódi érdeklődő láthatja a helyszínen, hogy a magyar média éppen oly változatos mint valaha, és bővelkedik az ellenzéki hangokban. A szerzők az állították, hogy a CNN-t kormányzati nyomás miatt ejtette az egyik legnagyobb kábelszolgáltató. A többségében a Deutsche Telekom által birtokolt cég felső vezetése ezt kategorikusan cáfolta, és azt mondta, hogy ez tisztán pénzügyi döntés volt. Ellentétben a szerzők állításával, a Klubrádió - egy ellenzéki véleményeket sugárzó adó - regionális frekvenciáinak egyikét egy átlátható pályázaton vesztette el, miután kevesebb pénz ajánlott fel mint versenytársai. A döntés ellen fellebbezést nyújtottak be és az ügy a bíróság előtt van. Eközben a rádióadó továbbra is jelen van az éterben" - írta Szapáry György.

"A szerzők emellett hihetetlen módon magyarországi diktatúráról és az Egyesült Államok ellen irányuló támadásokról beszéltek. Vajon képviselné-e egy ilyen ország az amerikai érdekeket Líbiában és megmentene-e két amerikai újságírót Moammer Kadhafi börtönéből? Emelne-e szobrot Ronald Reagannek és felállítana-e egy intézetet, amelyet a néhai amerikai képviselő, Tom Lantos életének és munkásságának, valamint az emberi jogok terjesztésének szentel? Vajon a parlamentje belefoglaltatná-e a Nyugat alapvető értékeit a nemzet új Alaptörvényébe? A mostani magyar kormány mindezt megtette" - hangzott a levél.

"A magyar valóság hamis színben való feltüntetése a jobboldali Jobbik párton kívül senkinek sem használ. A magyar baloldalon, amely kevés híján csődbe juttatta az országot, ma zűrzavar uralkodik a szavazók mély kiábrándultsága miatt. Teszik vagy nem, a szélsőségesség elleni védőgátul a jelenlegi demokrata, konzervatív kormány szolgál" - zárta sorait a nagykövet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.