Szanyi végre elmondhatta, és a Zsidó Világkongresszus vezetőire kérdezett

Harmadik nekifutásra elmondhatta interpellációját Szanyi Tibor, aki a trafikmutyi kapcsán a sukorói álmok felmelegítéséig jutott, és titkos tárgyalásokat sejtetett Orbán Viktor és a Zsidó Világkongresszus résztvevői között.

Az interpellációk során Szanyi Tibor harmadik alkalommal kért szót, a korábbi hetekben ugyanis Kövér László házelnök – arra hivatkozva, hogy a benyújtott szöveg sérti a T. Ház méltóságát – kétszer is megtiltotta a trafikügyhöz kapcsolódó szónoklat elmondását. Most Szanyi eredendően a miniszterelnöktől várt választ, felszólalására viszont Rétvári Bence KIM-államtitkárt jelölték ki válaszadónak.

A szocialista politikus interpellációjában a trafikmutyitól indulva a Margit-sziget „lenyúlásáig” ért el, azt tudakolva: ez beletartozik-e Orbán Viktor korábbi, Tarlós Istvánnak tett ígéretébe, vagy „szimplán csak a hétköznapi tolvajtempójuk része”.

Szanyi sejtetni engedte, hogy a Margit-szigeten a jövőben kaszinó épülhet, a „Sukorón füstbe ment terv vállalkozó gazdái változatlanul meg szeretnék valósítani kaszinó-álmaikat”. A szocialista képviselő azt kérdezte: szóba került-e ez a téma a közelmúltban Budapesten zajlott „egyik világkongresszusi gyűlés” vezetői és a kormányfő, illetve a kormányfő megbízottjai között.

Szanyi nem tudta végigmondani a teljes interpellációt, az utolsó mondatainál ugyanis – amikor épp azt mondta: „az eddigi három év tolvajlásainak listája oly hosszú, hogy az többszörösen szétfeszíti egy interpelláció időkeretét” – Kövér László megvonta tőle a szót; időtúllépés miatt.

Az interpellációra válaszul Rétvári Bence azt hangsúlyozta, hogy a szocialista vezetésű önkormányzat az elmúlt évtizedekben érdemi fejlesztéseket a Margit-szigeten nem végzett; most pedig megújul a víztorony, a szabadtéri színpad, a rózsakert és a szökőkút is. „Ha pedig a sukorói beruházások sötét oldala érdekli, akkor a jobb válla fölött keresse a megoldást” – fejezte be válaszát Rétvári, utalva a Szanyi mögött ülő Gyurcsány Ferencre.

Az MSZP-s képviselő viszontválaszában azt mondta: kevesen kifogásolnák a világon, hogy egy kiemelten védett természetvédelmi területen kevés a fejlesztés, a kormánypártnak pedig inkább azzal a nettó húszmilliárddal kellene elszámolnia, amit elvesznek a XIII. kerülettől. „Önök, amit eddig megvédtek, annak annyi volt. Majd most meglátjuk, hogy árvíz idején mekkora vitézek” – zárta szavait Szanyi Tibor.

A szocialista politikus nem fogadta el az államtitkári választ, a parlamenti többség viszont igen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.