Szanyi Tibor: nemmel fogok szavazni az MSZP-kongresszuson

Szanyi Tibor arra számít, hogy a kormányfő-pártelnök a hétvégi MSZP-kongresszuson kezdeményezni fog "valami meghökkentőt". Arra viszont nem számít, hogy Gyurcsány Ferenc megbukik. A szocialista képviselő azt fogja ajánlani a kongresszusi küldötteknek: ne fogadják el a jelenlegi határozat-tervezetet, mert az nem a párt jövőbeni politikájáról szól.

Szanyi Tibor szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy Gyurcsány Ferenc megbukjon az MSZP hétvégi kongresszusán. A szocialista képviselő, aki lapunknak nyilatkozott várakozásairól, azt mondta, a párton belüli csalódottak általában a lábukkal "szavaznak", főként két kongresszus között. A maradók, köztük a kongresszusi küldöttek zöme viszont nagyon elkötelezett, tehát az egyedüli jelöltre aligha vár meglepetés.

- Ismerve azonban a teljes jelöltállítási folyamat belső mozgatórugóit is, én inkább arra összpontosítok, és a Kongresszuson arról igyekszem majd meggyőzni a küldötteket, hogy a tervezett állásfoglalást ne fogadjuk el - szögezte le Szanyi, és hozzátette: ez most nem tréfa. - A lényegi mondandót nélkülöző és csapongó politikai kinyilatkoztatások békeidőben talán kibírhatók, most azonban sokkal nagyobb a felelősségünk. A jelenlegi határozat-tervezet alapvetően nem a párt jövőbeni politikáiról, sokkal inkább a kormány eddigi munkájáról szól, ráadásul ez utóbbiról is sok ponton tévesen. Magyarul: sokra nem lehet vele menni.

Nagyon bízom abban - fogalmazott az utóbbi napokban többször is belső pártellenzékiként emlegetett politikus -, hogy a felszólalások rendet tesznek e téren is. Tartalmilag tehát komoly várakozásaim vannak Látom persze a mozgolódásokat. Sokat sejtető, vagy annak tűnni akaró nyilatkozatok vannak szép számmal, s ezek általában olyan finom üzeneteket tartalmaznak, amelyekhez értő fülekre van szükség. Ha a pártelnök a maga szempontjából biztosra akar menni, akkor kezdeményezni fog valami meghökkentőt, amint eddig is tette ilyen alkalmakkor. Nagy kérdés azonban, hogy ezúttal mekkora kockázatot vállal. Ha a biztonságos oldalon akar maradni, akkor most balra lép. Ellenkező esetben a Fidesz tolul a politikai terep baloldalára is. Ez, mondta Szanyi, végzetes lehet az MSZP számára. És megjegyezte: itt már nem csak Gyurcsány Ferencről van szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.