Szanyi: Két év téboly után vergődik az Orbán-rezsim

A magyar nép saját magát lőtte lábon, amikor 2010-ben kormányra segítette Orbán Viktor pártját - legalábbis Szanyi Tibor szerint. Az MSZP európai-politikai tagozatának elnöke úgy véli: "két év dölyfös téboly után az Orbán-rezsim vergődésbe zuhant", így van esély arra, hogy az ellenzék véget vessen "a populizmus, a megszorítások, a kizsákmányolás, a szétszakítottság és a nacionalizmus orbáni politikájának".

Szanyi Tibor, az MSZP európai-politikai tagozatának elnöke szombaton kiadott közleményében azt írja: a magyar nemzet sajnos képes az önsors-rontásra, legutóbb 2010-ben hozott olyan döntést, ami viszont páratlan az eddigiekhez képest, "ugyanis külső ellenség híján saját magát lőtte lábon. 2010-ben magára húzott egy olyan formációt, amely megtagadta a demokrácia, az európai kultúra és hovatovább az emberi ész szinte minden vívmányát. Két év dölyfös téboly után az Orbán-rezsim vergődésbe zuhant. Alig akad olyan nap, amely során bármi és annak az ellenkezője ne történhetne meg a magyar parlament – dicsőséget és szégyent egyaránt megélt – falai között".

A szocialista politikus emlékeztet arra, hogy a magyar gazdaság legtöbb mutatója a nulla felé tart. "Növekedés nincs, beruházás nincs, pénz nincs. Van viszont éhezés, szegénység és mindennek tetejébe tömeges végrehajtás. Pusztulnak értékeink, zuhan az életszínvonalunk, s a zálogházak is egyirányú utcává váltak. Infláció, elviselhetetlen rezsiköltségek és csillagászati élelmiszerárak övezik a magyar életet. A magyar vidéken tombol a munkanélküliség. A bűnözés és a megélhetés rokon fogalmakká válnak. Ez így bizonyosan nem Európa!"

Szanyi szerint Orbánék kifosztották a jövő megtakarítási kasszáit, viszont nyakló nélkül osztogatják a közvagyont a hűbéreseiknek, legyen az föld, vagy közpénz. "Pár ezer fidesznyik tartja rettegésben a magyar népet. Kirúgás, hatósági vegzálás a sorsa mindazoknak, akik szólni mernek, vagy nem elég engedelmesek." Az ellenzéki politikus szerint az MSZP európai-politikai tagozata azt vállalja, hogy legjobb tudása és elkötelezettsége révén befolyásolja a párt politikáját: kezdeményez, vitára ajánlja gondolatait, és szakmai ismereteit hasznosítani kívánja Magyarország, a magyar baloldal sikere érdekében.

"Az ma még homályos, vajon lesznek-e, és ha igen, milyen választások lesznek 2014-ben hazánkban, de az biztos, hogy 2014 derekán Európa parlamentet választ. Bízunk benne, hogy addigra sikerül a mai elnyomókat leváltanunk, s az európai választások nálunk is szabad körülmények között fognak zajlani. Az európai baloldal programja világos: polgári öntudat és szabadság, haladáson alapuló és fenntartható gazdasági növekedés, igazságos adórendszer, társadalmi szolidaritás, egységes Európa. Ezt mi, magyar szocialisták is osztjuk. Véget akarunk vetni a populizmus, a megszorítások, a kizsákmányolás, a szétszakítottság és a nacionalizmus jobboldali – ezúttal orbáni – gyakorlatának.

Magyar dolgozók, kisemmizettek, demokraták, egyesüljetek!" – zárul Szanyi Tibor közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.