Szanyi Luther akar lenni, és elnök is

Az MSZP EP-képviselője az ellenzéki párt választmányának budapesti ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatóján közölte ezt.
Úgy fogalmazott, a magyar baloldal és Magyarország sorsa úgy kapcsolódott össze a történelemben, hogy "amikor a baloldali gondolat magasan szállt, akkor általában az országnak is jól ment, amikor pedig a baloldali gondolkodás ellaposodott, annak az ország is kárát látta". Szanyi ezért azt szeretné, ha az elnökségi kampány arról szólna, miként lehetne javítani Magyarország helyzetén és az MSZP hogyan tehetne szert vezető szerepre.
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján egy „Apa, kezdődik!” című kiáltványt ragasztott az MSZP választmányi ülésének helyszínéül szolgáló Villányi úti konferenciaközpont épületére, amivel - mint mondta - ahhoz hasonlóan kívánja felhívni a figyelmet a párt és Magyarország megújításának fontosságára, ahogy ötszáz éve Luther Márton is fellépett Wittenbergben.

Közölte, elnöki programja a modern európai baloldali gondolkodás három sarokpontjára épül: az oktatás-, az egészség- és a gyermekügyre.

„Mindenütt, ahol baloldali kormányok tudtak alakulni, ezen a három ponton támaszkodó elképzeléseken indultak el" - fejtette ki.

Szanyi kérdésekre válaszolva elmondta, elnökké választása esetén megtartaná brüsszeli EP-képviselői mandátumát, továbbá a 2018-as parlamenti választási kampányban nem jelöltetné magát miniszterelnöknek.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Ami a szombati ülést illeti, Botka László választmányi elnök erősen indított, azt állítva, a nyilvánosságra került új bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy választási csalás történt, ezért a szocialisták követelik: a Nemzeti Választási Bizottság vonja vissza korábbi döntését, és hagyja jóvá a szocialisták vasárnapi boltzárral kapcsolatos kezdeményezését. Szerinte a  Fidesz fizikai erőszakkal próbálja megakadályozni azt, hogy a demokrácia egyik legalapvetőbb és legősibb intézménye, a népszavazás működjön Magyarországon.

Ez jóval több – hangsúlyozta –, mint hogy ez az MSZP és a magyar baloldal ügye lenne, mert ez minden demokrata ügye. Botka szerint konkrét bizonyítékok vannak arról, mi folyt az NVI előtt, ez pedig megerősíti azt, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a jogszabályokkal ellentétes döntést hozott, amikor nem a szocialisták, hanem egy magánszemély népszavazási kezdeményezését hitelesítette.

A választmányon felszólalt a február végi események egyik főszereplője, Nyakó István, akit a Kúria szerint is akadályoztak jogai gyakorlásában, amikor a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését akarta benyújtani. A szocialista politikus közölte, az MSZP és a baloldal azért dolgozik, hogy a nép visszaszerezhesse a népszavazáshoz való jogot, s még lehetőleg idén dönthessenek a választók a vasárnapi boltzárról. Azon véleményének is hangot adott, hogy politikai megrendelés érezhető abban, hogy ötödjére akadályozták meg a szocialisták boltzárral kapcsolatos kezdeményezését.

A választmányi ülésen lejátszottak egy, a február 23-i eseményeket rögzítő vágott videofelvételt. Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke a látottakat úgy kommentálta, hogy az NVI előtt összegyűlt férfiak először Erdősi Lászlóné – a vasárnapi boltzárral kapcsolatban először népszavazási kezdeményezést benyújtó nő – kísérőjét sem engedték be. Miután telefonáltak, bemehetett a fiatal férfi. Lukács szerint az is látszik a felvételeken, hogy döntő pillanatban az egyik férfi megfogta Nyakó vállát és visszahúzta.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője megerősítette: a nyilvánosságra került új bizonyítékok alapján választási csalás történt, ezért követelik, hogy a NVB vonja vissza korábbi döntését, és hagyja jóvá a szocialisták vasárnapi boltzárral kapcsolatos kezdeményezését. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a rendőrség intenzíven nyomozni fog a megrendelő után is.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A pártelnök azt is megismételte, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását követelik, hogy Kubatov Gábor Fidesz-alelnök, az FTC elnöke, aki kapcsolatai révén irányítója a Fradi összes szervezetének, adjon számot arról, milyen kapcsolatban áll az NVI előtt megjelent fiatal férfiakkal.

A Nemzeti Választási Irodánál kialakult méltatlan helyzet elkerülésére a Nemzeti Választási Bizottság már dolgozik a népszavazási törvényt módosító javaslaton – reagált a Fidesz-frakció a Botka kijelentéseire. A párt közleménye szerint miközben a szegedi polgármester a demokráciáról szónokol, az elmúlt időszakban két, összesen 150 millió forint értékű budapesti lakással lett gazdagabb, amelyre máig nem tudott hihető magyarázatot adni. A kormánypárt álláspontja: a szocialisták választmányának az ilyen korrupciógyanús ügyekkel kellene foglalkozn

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.