Szanyi: a Fidesz ne froclizza a pékeket!

Magyarország első az Európai Unióban az élelmiszereket terhelő adókat illetően, ráadásul a pékáruk előállítása energiaigényes is, ezért a Fidesz értelmetlenül "froclizza" a pékeket - írta csütörtökön kiadott közleményében Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője.
"A pékek évek óta a kizsigerelés áldozatai, ám most a világpiacon olcsóbb energia sem jelent számukra automatikusan olcsóbb gáz- és villanyárakat. Egyszerűen csökkenteni kellene az élelmiszerek áfa-terheit öt vagy akár nulla százalékra. Minderre vannak európai példák. Ettől lehetne igazán olcsóbb az élelmiszer" - véli a szocialista képviselő.

Szerinte az élelmiszereket sújtó magas adó kimeríti a túladóztatás fogalmát, ami ellen uniós szintű megoldást szorgalmaz.
Szanyi Tibor közleményéből az is kiderül, hogy tárgyalásokat folytat arról, hogy minden uniós tagállam a legalacsonyabb áfa-kulcsot alkalmazza az élelmiszerekre.

"Ez első látásra esetlegesen fájdalmas lehet egy olyan országnak, ahol rekorder, 27 százalékos közvetlen és további közvetett adók terhelik az élelmiszereket, de számos tanulmány bizonyítja, hogy az alacsonyabb áfának pozitív hatásai vannak a szociális jólétre, és egyben megoldást nyújthat az áfa-csalásokkal szembeni fellépésre is" - mutatott rá Szanyi Tibor.

A szocialista EP-képviselő emlékeztetett: csak Magyarországon évente 1 milliárd euróra becsülhető az élelmiszeráfa-csalások mértéke, amely szerinte lényegében egy csapásra megszűnne, ha alacsonyabb lenne a forgalmi adó. Arra is kitért, hogy az élelmiszerek áfája minden állampolgárt érinti, sőt, leginkább a szegényebbeket sújtja, mivel bevételeik nagyobb részét kell élelmiszerre költeniük.

"A pékek feladata a finom kenyér sütése, a kormányé pedig az áfa-csökkentés" - idézte a kommüniké az EP-képviselőt.
A közlemény szerint Szanyi Tibor egyik legfontosabb személyes céljának tekinti, hogy Magyarországon megfizethető legyen az élelmiszer.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.