Számon kérik Tarlóst a hajléktalanok

A hajléktalanok kriminalizálása helyett egy átfogó szociális bérlakás-program kidolgozására szólítja fel Tarlós István főpolgármestert A Város Mindenkié nevű civil szervezet. Azt is követelik, hogy a kormánynál is vesse latba tekintélyét egy hasonló állami program megvalósítása érdekében.

A Város Mindenkié nevű, a hajléktalanok érdekvédelmében alakult civil szervezet emlékeztet arra: Tarlós István főpolgármester az elmúlt hónapokban többször is azt nyilatkozta, hogy „többet teszünk a hajléktalanokért három hónap alatt, mint amennyit húsz év alatt tettek értük”. Ugyanakkor a Fővárosi Közgyűlés 2011. február 24-én, azaz ma dönt a város idei költségvetéséről, mely köszönő viszonyban sincs sem a főpolgármester választási programjával, sem korábbi kijelentéseivel.

A szervezet leszögezi: a városvezetésnek továbbra sincs lakáspolitikája. A hajléktalanág megoldása nem a tömegszállások mennyiségén és minőségén múlik, hanem a kiterjedt és működő lakáspolitika meglétén vagy hiányán. A főváros elmúlt 20 évét az utóbbi jellemezte, és ebben a vezetőváltás sem hozott előrelépést. Sőt a választási kampányban tett ígéretek ellenére a még elérhető támogatások is bizonytalanná válnak. A 2011-es költségvetés például megvonja a Hálózat a Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány teljes támogatását (mintegy 150 millió forintot), megkérdőjelezve az egyetlen jelentős fővárosi lakástámogatási program – és a program által támogatott mintegy 40 ezer család – 2012 utáni jövőjét. Emellett megszűnik az Összefogás Közalapítvány is, amely a hajléktalan embereknek szóló lakhatási támogatásokat koordinálta a Budapesten, így ennek sincs biztosítva a jövője.

A Város Mindenkié idézi a főpolgármestert, aki az ellátórendszer radikális fejlesztését ígérte, azonban költségvetési javaslata radikális forráselvonást tartalmaz. Tarlós István tavaly egy televíziós interjúban arról beszélt, a főváros „biztosítani fogja, hogy legyen elegendő férőhely” a hajléktalan-ellátásban. Azt is bejelentette, hogy Budapest új programját, melynek célja a közterületi hajléktalanság visszaszorítása, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 80 millió forinttal támogatja. Ezt pedig a főváros annyi pénzzel egészíti ki, amennyire szükség van, hiszen „ettől Budapest nem fog tönkremenni”. Végül, választási programjában Tarlós István a hajléktalan-ellátásban kialakult szerződéses támogatásokat azon gyakorlatok közé sorolta, melyek „a közjót szolgálták”.

A városvezetés most nemcsak, hogy nem teljesíti az ellátórendszer fejlesztéséről szóló ígéreteit, hanem nekikezd a már kialakult intézményrendszer elsorvasztásához is – szögezi le a civil szervezet. A főpolgármester – két szervezet kivételével – minden hajléktalanellátó intézménnyel fel akarja mondani az ellátási szerződést, emellett radikálisan csökkenti a hajléktalan-ellátásra jutó összegeket is. Ez összesen mintegy 100 millió forintos elvonást jelent, ami becslések szerint több mint 800 férőhely megszűnését eredményezheti.

A hajléktalanszervezet továbbra is embertelennek és elfogadhatatlannak tartja a főpolgármester „úgynevezett” Társadalmi Megbékélés Programját, amely alkotmányellenes módon kitiltja a hajléktalan embereket Budapest néhány kiemelt közterületéről, és a jelentős forráshiány mellett nem a megelőzésre, a minőségi szociális ellátásra és a tartós, biztos lakhatás biztosítására, hanem rendfenntartásra költi a város pénzét.

A Város Mindenkié mindezek alapján felszólítja a főpolgármestert, hogy ne hazudtolja meg önmagát, és ne lehetetlenítse el a fővárosi hajléktalan-ellátást, ami – minden hibája ellenére – több ezer budapesti számára élet-halál kérdése. Azt követelik tarlós Istvántól, hogy büntetőpolitika és a közterületen élő emberek kriminalizálása helyett a lakáspolitikára és az emberhez méltó szociális ellátások kialakítására helyezze a hangsúlyt. Emellett kezdje el egy átfogó szociális lakásprogram kidolgozását, és a kormánynál is vesse latba tekintélyét egy kiterjedt állami szociális bérlakás-program megvalósítása érdekében.

A közgyűlés újabb döntési jogköröket engedett át a főpolgármesternek
A közgyűlés újabb döntési jogköröket engedett át a főpolgármesternek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.