Számlát kértek a segélyért cserébe

Az ombudsman méltánytalannak tartja, hogy a Tolna megyei Bátán csak akkor tekintik elvégzettnek az önkormányzati szociális ellátás feltételéül szabott ház körüli munkálatokat, ha arról a tulajdonos számlát tud bemutatni, tehát ő maga nem végezheti el – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

A hivatal a szegénység elleni küzdelem világnapján kiadott közleményében egy bátai lakos panaszát ismertette. A helyi önkormányzat rendelete szerint csak az részesülhet bérpótló juttatásban, akinek az udvara és ingatlanának külső környezete tiszta, karbantartott. Amennyiben a kérelmező, illetve a bérpótló juttatásban részesülő lakókörnyezete nem felel meg a feltételeknek, a jegyző felszólítja az elvégzendő munkálatok megjelölésével, majd a tíznapos határidő lejárta után ismételten ellenőrzi az ingatlant. Amennyiben a felszólítás eredménytelen marad, a kérelmet el kell utasítani, illetve az ellátást meg kell szüntetni.

Az ombudsmani jelentés szerint a jegyző a panaszos lakóhelyét ellenőrizve kifogásolta, hogy a fürdőszobából az udvarra, onnan pedig az utcára folyik a szennyvíz. A tulajdonos a jegyző felszólításának eleget téve a szennyvizet a házból az udvaron lévő emésztőgödörbe vezette. A saját kezűleg végzett házi csatornázásról azonban a tulajdonos értelemszerűen nem tudott számlát bemutatni. A számla hiányában pedig a jegyző úgy döntött, hogy a lakókörnyezet higiéniai állapota továbbra sem megfelelő, és megszüntette a panaszos aktív korúak ellátására való jogosultságát. A Tolna Megyei Kormányhivatal elutasította a fellebbezést, és jóváhagyta a jegyző határozatát – olvasható a hivatal közleményében.

Szabó Máté alapjogi biztos a vizsgálatában megállapította, hogy a jegyző és a kormányhivatal eljárása nem tisztázta a tényállást olyan mértékben, amely megalapozhatta volna a döntéshozatalt. A helyszíni szemlék tanúsága szerint a szennyvízelvezetés megtörtént, és a vonatkozó jogszabályok egyike sem írja elő, hogy az aktív korúak ellátására jogosult lakos saját maga nem végezheti el a szükséges munkálatokat, hanem azzal mindenképpen valamilyen szolgáltatót kell megbíznia.

A jelentés összefoglalójában azt írták: mindezek alapján az eljárás sérti a tisztességes eljáráshoz és a szociális biztonsághoz való jogot. Szabó Máté azt is hozzátette: méltánytalan elvárás, hogy a kifejezetten rossz anyagi helyzetben lévő emberek a lakókörnyezetüket ne saját kezűleg tartsák rendben, és a létfenntartó szociális ellátásra való jogosultságot az önkormányzat költséges szolgáltatások igénybevételétől tegye függővé. Az ombudsman a Tolna Megyei Kormányhivatal vezetőjéhez fordult, hogy vizsgálja felül az ügyben hozott határozatát és a jegyző elutasító határozatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.