Számítógépek a monori cigánytelepre

Hangárépületben működtet integrációs központot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a monori cigánytelepen. Az Emberi Méltóság Tanácsa számítógépekkel segíti a karitatív munkát.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat civil kezdeményezésre 2004-ben indított integrációs programot a monori cigánytelepen. A Bercsényi és a Cinka Panna utca által határolt területen, illetve a környező utcákban hatvan háztartást vettek nyilvántartásba.

Az átlagos lakásméret húsz négyzetméter, egy ilyen ingatlanban általában öten élnek. A telepen több mint száz felnőtt és csaknem százötven gyerek lakik. A háztartások többségében nincs vezetékes víz, az emberek a telep sarkán lévő egyetlen közkutat használják.

Pontosabban: sokáig így volt. A "máltaiak" a monori önkormányzattal együttműködve a telep területén közösségi fürdőt hoztak létre, amelynek kialakításához az Európai Unió pályázata nyújtott segítséget. A fürdőben öt közmunkás dolgozik. Két mosógép egész napos szolgálatban áll, négy zuhanyozó- és mosdóhelyiség javítja a telepen élők tisztálkodási lehetőségeit. A közösségi fürdőt naponta átlagosan 130 ember veszi igénybe. (A program további részleteiről a szeretetszolgálat honlapján lehet olvasni.)

Az Emberi Méltóság Tanácsa számítógépek adományozásával segíti a Máltai Magyar Szeretetszolgálat roma integrációs programjának megvalósítását. Lomnici Zoltán volt főbíró, a tanács elnöke és Szunai Miklós ügyvezető igazgató június 14-én, hétfő délután adja át Kozma Imrének, a szeretetszolgálat vezetőjének a számítástechnikai eszközöket, amelyek beüzemeléséről és használatának oktatásáról is gondoskodik.

Az integrációs központ egy hangárépületben működik. A rendkívül nehéz sorban élő gyermekek számára az oktatás, nevelés jelenti a lehetséges kitörési pontot - hangsúlyozza az Emberi Méltóság Tanácsának közleménye, remélve, hogy a kezdeményezéshez mások is csatlakoznak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.